6.7.2020. 20:30
0
NiP: Nastavak agresivne politike iz Beograda čiji je cilj nestanak BiH, tražimo hitnu reakciju bh. vlasti
Povodom prvostepene presude Višeg suda u Beogradu kojom je bivši pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović osuđen na čak 10 godina zatvora za navodni ratni zločin na području Hrasnice, iz Naroda i Pravde u reagiranju navode kako se radi o nastavku agresivne politike iz Beograda spram Bosne i Hercegovine i njenih građana i institucija na što bh. dužnosnici ne smiju ostati bez odgovora.

Presuda kojom je Mujanović osuđen na 10 godina pred Višim sudom u Beogradu nije pravomoćna i iz Naroda i Pravde zahtijevaju od bosanskohercegovačkih institucija i zvaničnika da se aktivno uključe u ovaj slučaj.

- Nažalost, slučaj Huseina Mujanovića nije izolirani incident već nastavak agresivne politike iz Beograda koja, iako mijenja oblik i metode, i danas ima isti cij – nestanak Bosne i Hercegovine. Ovo je sramni pokušaj Srbije i institucija Srbije da se i na ovaj način obračunaju sa časnim bosanskohercegovačkim patriotama koji su prvi stali u odbranu zemlje i naroda od agresije iz Srbije, navodi se u reagiranju Naroda i Pravde.

Iz ove stranke podsjećaju da je Mujanović bh. državljanin, kao i da se navodni zločin za koji se tereti Mujanović desio u srcu Bosne i Hercegovine čime je potpuno jasno da Srbija i srpske institucije nemaju nadležnost nad ovim slučajem. Pripadnici Armije RBiH nikada nisu bježali od nezavisnih međunarodnih sudova ili Suda BiH pa iz Naroda i Pravde zahtijevaju od bh. vlasti da osiguraju provođenja sporazuma kojim bi se bh. državljanima sudilo u BiH.

- Dok Srbija osuđene ratne zločince slavi, imenuje na društvene funkcije i promovira njihove knjige te odbija izručiti već presuđene ratne zločince kakav Novak Đukić, ubica tuzlanske mladosti, istovremeno bi sudila svima onima koji su se 1990-ih oduprijeli velikosrpskoj agresiji. Srbija ovakvim postupanjem krši sve sporazume i dogovore koji su postignuti u regionu glede procesuiranja ratnih zločina. Umjesto saradnje i poštivanja susjednih zemalja, Srbija se ponaša agresivno, bahato i osvetnički, a žalosno je da bosanskohercegovačke institucije sve to nijemo posmatraju. Dok se ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izvinjavala predsjedniku Srbije za napad u Potočarima, za koji je ustanovljeno da je isceniran od strane obavještajno-policijskih organa Srbije, propustila je da u fokus stavi sudbinu pripadnika Armije RBiH koji su već mjesecima po srbijanskim zatvorima, kažu iz Naroda i Pravde.

Na kraju, iz ove stranke podsjećaju da je vrijeme i ove presude, ali i nekih drugih presuda i hapšenja, kao što su ona Ejupa Ganića i Jovana Divjaka, podešeno da dodatno ponizi i uvrijedi žrtve.

- Naši borci ne smiju se osjetiti ostavljenim i napuštenim. Našim borcima dugujemo našu slobodu, a institucije Bosne i Hercegovine, politički predstavnici probosanskih stranaka moraju ovo pitanje staviti na vrh liste prioriteta. Pokušaji prekrajanja historije kroz lažne sudske procese neće uspjeti, iako nas ovakva nepravda prema našim patriotama boli, posebno jer dolazi u mjesecu u kojem obilježavamo 25. godišnjicu genocida, neće nas pokolebati da ustrajemo u našoj borbi, kaže se na kraju saopćenja Naroda i Pravde.



(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.