6.7.2020. 22:00
1
Naša stranka: Pored ove vlasti, i Ganić i Divjak bi završili u beogradskim kazamatima
FOTO: Ilustracija
Presuda beogradskog suda kojom je Husein Mujanović, bivši pripadnik Armije RBiH, osuđen na deset godina zatvora predstavlja nastavak pokušaja Republike Srbije da izjednači odgovornost za ratove u bivšoj Jugoslaviji, ali i nesposbonost aktuelne vlasti u Bosni i Hercegovini da zaštiti branitelje koji su se suprotstavili agresiji na našu zemlju iz tog perioda.

Naša stranka je u više navrata zahtijevala od nadležnih organa Bosne i Hercegovine - prije svega Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH - da posjete g. Mujanovića u srbijanskom zatvoru, pruže mu pravnu i svaku drugu pomoć, ali je reakcija u potpunosti izostala. Umjesto toga, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković se tokom nedavne posjete Beogradu izvinjavala Aleksandru Vučiću, a nije iskoristila tu priliku da se interesuje za status g. Mujanovića, kamoli da ga posjeti.

Bosna i Hercegovina ima sve potrebne kapacitete da procesuira sve slučajeve koji se tiču njenog teritorija. Suđenja u Srbiji su pokušaj diskreditacije bh. pravosuđa s ciljem da se Srbija pokaže kao jedini mjerodavan djelilac pravde u vezi s ratom u kojem je bila agresor, upravo na teritoriju naše zemlje. Istovremeno, upravo se u Srbiji krije bjegunac od bh. pravosuđa, Novak Đukić, koji je odgovoran za zločin protiv tuzlanske mladosti na Kapiji. Ovakvo postupanje zvaničnog Beograda stoga nesumnjivo vodi u pravcu pogoršavanja odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Značajan dio odgovornosti za ovakvo stanje, međutim, leži i na trenutnim bh. vlastima, posebno članovima Predsjedništva BiH i ministrici vanjskih poslova. Dok je Mujanović boravio u srbijanskom pritvoru, njegova je porodica sama angažirala advokate, a SDA je odobrovoljavala Milorada Dodika s ciljem formiranja vlasti i raspodjele pozicija, navodi se u saopćenju.

Ove strukture također ništa nisu učinile ni za Osmana Osmanovića, još jednog borca Armije BiH koji u Beogradu čeka presudu.


Poslanik Naše stranke u državnom Parlamentu Damir Arnaut, koji je odigrao ključnu ulogu u oslobađanju Ejupa Ganića i Jovana Divjaka od politički motivisanih srbijanskih potjernica je sve to slikovito ilustrirao na svom twitter nalogu --  "Ova vlast ove ljude ne može spasiti. Pored ove vlasti, i Ganić i Divjak bi završili u beogradskim kazamatima. Treba ih srušiti. Opasni su za naše branitelje".


(Lejla Trle) 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.