8.7.2020. 11:50
0
Uhapšen diler iz Sarajeva, kupci mu bili državljani Alžira, Maroka, Pakistana
U Sarajevu je uhapšena osoba inicijala M.DŽ. zbog krivičnih djela "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga". Njegovom hvatanju prethodila hapšenja osoba koje su mu bili kupci.

Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo jučer započeli aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva "Lipa" vezano za dokumentovanje lica i krivičnih djela "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršen je pretres na jednoj lokaciji na području Općine Novi Grad Sarajevo te je lišena slobode osoba iz Sarajeva inicijala M.Dž. (1980.) koje se sumnjiči za vršenje gore navedenog krivičnih djela, saopćeno je iz FUP-a.

Prilikom pretresa stana koji koristi osumnjičeni pronađena je i oduzeta određena
količina nepoznatih materija koje svojim izgledom asociraju na opojne droge "Amfetamin“, "Heroin“ i "Cannabis Sativa L“, a čija će se količina i vrsta utvrditi naknadnim vještačenjem. Pored navedenog pronađena je i oduzeta vaga za precizno vaganje, novac u različitim apoenima i valutama, mobilni telefon i SIM kartica, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Osumnjičeni M.Dž. je kriminalistički obrađen u službenim prostorijama Federalne uprave policije te će biti danas predat na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.

Istog dana lišen je slobode državljanin Alžira, inicijala H.H. (1988.), neposredno nakon što je izvršio kupovinu opojne droge od osumnjičenog M.DŽ., a koja je i pronađena kod istog prilikom ličnog pretresa.

Posredstvom Službe za poslove sa strancima utvrđen je identitet Alžirca H.H. nakon čega je isto kriminalistički obrađeno te predato na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog krivičnog djela "Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu ove višemjesečne istrage u prethodnom periodu lišeno je slobode i dokumentovano više osoba koji su vršili kupovinu opojne droge od strane osumnjičenog M.Dž.

S tim u vezi, dana 13. maja 2020. godine lišena je slobode osoba iz Sarajeva inicijala A.D. (2001.), dana 21. maja 2020. godine lišen je slobode državljanin Turske inicijala G.S. (1989.), dana 01. juna 2020.godine lišena je slobode osoba iz Sarajeva inicijala A.H. (2001.), dana 03. juna 2020. godine lišena su slobode dva državljana Maroka inicijala A.A. (1991.) i Y.E. (1994.), dana 16. juna 2020. godine lišen je slobode državljanin Pakistana inicijala M.R. (2000.), dana 30. juna 2020. godine lišena je slobode osoba iz Sarajeva inicijala H.H. (1997.).

Kod svih naprijed navedenih lica je prilikom ličnog pretresa pronađena i oduzeta opojna droga, koja će biti korištena kao dokaz u krivičnom postupku, dok je protiv lica lišenih slobode podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom Tužilaštvu zbog krivičnog djela "Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalna uprava policije nastavlja aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.




0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.