9.7.2020. 11:58
0
Rasprava o Budžetu BiH: Ima li išta važnije u BiH od zapošljavanja u javni sektor
Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH,a na ovoj hitnoj sjednici jedna je tačka dnevnog reda i to da se u prvom čitanju razmatra Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Podsjećamo da je Budžet bio predložen u hitnoj proceduri, ali su nakon sastanka lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a donijeli odluku da ipak ide u skraćenoj proceduri, te da treba proći komisijsku fazu. 

Najviše je na tome instistirao HDZ, a opozicija je to protumačila kao opsturkciju lokalnih izbora, s obzirom da je svaki sat bitan, jer organizacija izbora već uveliko traje a Centralna izborna komisija nema dovoljno sredstava bez Budžeta.

Onda je na sjednici Predstavničkog doma zaključeno da će nova sjednica Predstavničkog doma biti održana danas 9. jula, kada će prijedlog budžeta biti razmatran u prvom čitanju, nakon čega će biti otvorena amandmanska faza.

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda govorio je o proceduri, te svim okolnostima koje su nastale zbog koronavirusa i uslova kojima je morao biti prilagođen.

Jasim Emirć (A-SDA) kazao je da ovaj Budžet treba i mora imati restriktivan karakter, ali usprkos smanjenju pojedinih stavki kada vidimo da se nastavlja kontinuitet novih zapošljhavanja onda to i nije baš tako.

„Vrlo je neizvjsno izvršenje budžeta. Predviđa se pad BDP-a za tri posto, dakle neće biti rasta. Ono što smatram da je neuobičajno jeste novo zapošljavanje, pa je za ovu godinu nastavljen kontinuitet zapošljavanja u javnom sektoru i to za najmanje 57 osoba. Npr. zaposlit će se u Službi za zajedničke osobe 30 osoba....Samo za nova zapošljavanja izdvojit ćemo milion maraka“, kazao je Emrić, pitajući se ima li išta bitnije u ovoj državi od zapošljavanja.

„Ja pitam gdje su sredstva za migrantsku krizu. Zašto nismo sagledali tu situaciju, pa uvrstili minimalna neophodna sredstava“, kazao je Emrić, dajući amandman da se samnji tekuća rezerva za 450.000 KM i otvori stavka transfer durgim nivoima vlasti.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.