10.7.2020. 8:25
0
Medicinski timovi iz Sarajeva i Tuzle krenuli u Novi Pazar
Medicinski timovi iz Bosne i Hercegovine krenuli su danas iz Sarajeva i Tuzle u Novi Pazar kako bi pružili svoju pomoć u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Timovi bh. stručnjaka čine zdravstveni radnici iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli te sarajevske Hitne pomoći.

Tim Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu predvodit će doc. dr. Rusmir Baljić, šef Klinike za infektologiju KCUS-a. 

Iz ove zdravstvene ustanove u Novi Pazar ići će još i prim. dr. Ilijaz Aslani, ljkar specijalista anesteziolog, dr. sci. med. Refet Gojak, ljekar specijalista infektolog, dr. Tarik Hajro, ljekar specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, dr. Muhamed Kubat, ljekar na specijalizaciji iz anestezije i dr. Semir Hrvo ljekar na specijalizaciji iz infektologije.  

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo šalje tri uposlenika. U Novi Pazar ide direktor Hitne pomoći mr. sci. med. dr. Adem Zalihić, te Sedin Popara i Adnan Salčin, hitni medicinski tehničari.

Tim s Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla činit će šest ljudi, tri specijalista i tri medicinska tehničara, rekao je jutros Vahid Jusufović, generalni direktor UKC-a. Na čelu tima UKC-a je hirurg prof. dr. Zijah Rifatbegović, koji ima iskustvo s operativnih zahvatima COVID pozitivnih pacijenata.

- Razlog su vapaji naroda Sandžaka i kolega medicinara, odlučili smo se na humanu gestu. Želim naglasiti da Hitna pomoć baštini kolegijalan odnos prema svima kojima je pomoć potrebna. Bili smo na raspolaganju i kolegama u Zagrebu kada je nedavno bio zemljotres. Ja sam prebolio koronavirus i znam šta to znači. Nadam se da ćemo biti od koristi. Ono za čime oni vape je medicinski kadar - rekao je Zalihić. 

Prva grupa bh. medicinskih radnika u Novom Pazaru bi trebala ostati 14 dana koliko traje jedan inkubacioni ciklus, prenosi avaz.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.