12.7.2020. 22:04
0
Negator genocida Stefan Karganović lociran u SAD-u, budžet RS-a oštetio za 100.000 KM
Stefan Karganović, direktor tzv. Istorijskog projekta Srebrenica, koji je radio uz svesrdnu podršku vlasti RS-a na negiranju genocida u Srebrenici istu tu entitetsku vlast je pokrao i dao se u bijeg. No, prema informacijama Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci lociran je u SAD-u.

Okružno javno tužilaštvo zatražilo je pomoć od pravosudnih organa SAD-a kako bi Karganović bio priveden i isporučen BiH.

Međutim, kako piše RTVBN, zanimljivo je da se pravosudni sistem RS-a aktivirao baš u vrijeme kada je na pragu zastara predmeta, pa je vrlo izvjesno da osumnjičeni direktor neće ni biti priveden pred lice pravde.

"Tužilaštvo je s ciljem ispitivanja osumnjičenog uputilo 15. maja 2020. godine, zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći pravosudnim organima SAD-a, s obzirom da je Stefan Karganović prema do sada raspoloživim informacijama državljanin SAD-a", navedeno je u saopštenju Okružnog tužilaštva.

Stefan Karganović uspješno je izvukao od vlasti RS-a dva miliona maraka za ''Istorijski projekat Srebrenica''. Pronašao je način da izbjegne plaćanje poreze i doprinosa, čime je oštetio budžet za 100.000 KM.

Osnovni sud u Banjoj Luci u aprilu prošle godine raspisao je potjernicu za njim.

MUP RS je podnio izvještaj protiv Karganovića Specijalnom tužilaštvu 2016. godine.

U izvještaju ga se sumnjiči da je kao odgovorna osoba od 2008. do 2014. godine izbjegao plaćanje poreza propisanih Zakonom o porezu na dohodak i Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak, ne dajući podatke o svom stečenom oporezivom prihodu u RS-u, kao ni prihodu fizičkih osoba s kojima je osumnjičeni zaključivao ugovore o djelu te je na taj način izbjegao plaćanje poreza na dohodak u ukupnom iznosu od 104.680 KM za koji iznos je oštećen budžet Republike Srpske.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.