12.7.2020. 22:26
0
Dodik: Pukao dogovor o imenovanjima, ne zna se da li će budžet biti usvojen
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je dogovor o imenovanjima pukao i da ne zna da li će biti usvojen budžet BiH.

Dodik je rekao da sada ne zna da li će biti usvojen budžet BiH i da više ništa ne može da kaže sa sigurnošću, jer je BiH potpuno neuspješna, propala zemlja.

On je naglasio da se na nivou BiH jedino može dogovarati i tako dolaziti do rješenja, pa između ostalog i za budžet, a imenovanja ne treba posmatrati kao neko "uhljebljenje" već kao princip nacionalne politike.

Podsjetivši na sastanak SNSD-a, HDZ-a i SDA, prošle sedmice u Istočnom Sarajevu, Dodik je rekao da je dogovoreno da budu imenovani svi oni koji su prošli procedure.

- HDZ je rekao da prilikom konačnog izbora neće podržati prijedlog SDA za ministra odbrane Selmu Cikotića i direktora obavještajne agencije, a onda, da bi se sve zakoplikovalo, (Bisera) Turkovićeva je rekla 'nećemo podržati HDZ, hoćemo SNSD'. Vjerovatno s namjerom da zavadi, jer to su male igre koje pokušavaju da nametnu da naprave velike priče - rekao je Dodik za ATV.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, naglasio je da ih na nivou RS čeka perod političke borbe za status Republike Srpske zbog čega je potrebno da se oko toga okupe sve političke snage u RS.

On je rekao da je zato kreirana koalicija koja sada nosi dvije trećine podrške Vladi i okupljena je u parlamentu Republike Srpske i dodao da će sa tim koalicionim kapacitetom, kada se smiri situacija sa virusom korona, ući u promjenu Ustava, eliminisati sve probleme u vezi sa njegovom zloupotrebom i osnovnom strukturom kao što je na primjer Vijeće naroda, koje je nametnuo visoki predstavnik.

- Cilj nam je da dođemo do novog ustava u kome ćemo učiniti još efikasnijom, transparentnijom i bržom Republiku Srpsku - rekao je Dodik i dodao da je drugi dio te političke borbe ovo što se dešava na nivou BiH.

Ukazao je i na činjenicu da se na nivou BiH razotkrila politika u vezi sa migrantima, tako što je bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić okrivio bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ministricu vanjskih poslova Biseru Turković i njihovu partiju SDA da se migranti organizovano dovode u BiH da bi vršili pritisak.

Dodik je ponovio da na teritoriji RS neće biti formirani kampovi za smještaj migranata iako je Vijeće ministara u kojem je bio lider SDS-a Mirko Šarović donio odluku o tri kampa u Bijeljini, Zalužanima i u Trnovu.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.