20.7.2020. 16:00
0
Sutra sjednica: Bećirović ne želi oktriti da li će podržati budžet za 2020.
Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a, pozitivan je na koronavirus.

Ova vijest za sobom je povukla i niz drugih pitanja poput održavanja sjednice Doma naroda i usvajanja budžeta institucija Bosne i Hercegovine.

Sjednica Doma naroda zakazana je za utorak, 21. juli, pa novonastala situacija u vezi s Čovićem nameće i pitanje zasjedanja Doma. Mnogi se pitaju da li će ostali iz Kluba Hrvata, prije svih HDZ-ovi delegati Lidija Bradara, Bariša Čolak i Marina Pendeš doći na sjednicu.

Scenarija je više. Blokada je moguća samo ako uz Čovića minimalno još dva Hrvata ne dođu na sjednicu.

Za usvajanje budžeta potrebno je osam glasova, to su SDA-ova tri, jedan SBB-ov plus četiri SNSD-ova, i da iz FBiH ne bude glasova protivljenja. Zlatko Miletić i Denis Bećirović (SDP) su ta dva glasa koja ne bi smjela glasati protiv budžeta.

„Ja zadržavam svoje pravo da ne otkrivam kako ću glasati dok ne dođe vrijeme za to“. kazao je za Patriju Denis Bećirović, delegat SDP-a u Klubu Bošnjaka.

Posljednja sjednica Doma naroda održana je 8. jula, a nije poznato da li su delegati iz ostalih klubova naroda kasnije bili u kontaktu sa Čovićem, ili će eventualno i iskoristiti tu mogućnost za nedolazak. U Predsatvničkom domu PSBiH HDZ je glasao protiv Budžeta.

Ukoliko se pak usvoji Budžet i na Domu naroda HDZ-u ostaje da povuče nacionalni vitalni interes, ali sagovornici Patrije misle da se neće odlučiti na taj korak.
 


(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.