22.7.2020. 13:12
0
CIK: Nema izbora 15. novembra ako se za 7 dana ne osigura novac iz budžeta
Centralna izborna komisija BiH održala je danas sjednicu na kojoj je ukazano da neće biti lokalnih izbora 15. novembra ukoliko u narednih sedam dana ne bude obezbijeđen novac iz budžeta BiH.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar predložio je, a ostali članovi prihvatili, da danas o tome dopisom obavijeste Vijeće ministara BiH.

Članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina zatražila je da se Komisija odredi jasno o tome koji je krajnji rok da novac legne na račun kako bi se dalje moglo nastaviti sa aktivnostima za organizaciju i održavanje lokalnih izbora.

Ona je napomenula da prvi put broj zaposlenih u CIK-u nije dovoljan za predizborne aktivnosti i navela da uposleni rade i vikendima i ostaju do 22.00 sata na poslu.

Irena Hadžiabdić je ponovila da, ako novac ne bude na njihovom računu do kraja ovog mjeseca, ne mogu ući u proceduru štampanja glasačkih listića, što znači da oni neće biti spremni do polovine septembra kako bi ih mogli uputiti biračima van BiH.

"Ulazimo u određena kašnjenja. Ovjerili smo stranke, imamo greške jer su ljudi preumorni, ali ispravljamo ih na sjednicama. Ulaziti u posao provjere kandidatskih listi i kandidata je iluzorno bez sredstava", ocijenila je ona.

Zaključak je da, ukoliko ne bude reakcije Vijeća ministara, Centralna izborna komisija (CIK) treba da izađe sa stavom i odlukom kako će postupati dalje.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.