5.8.2020. 9:30
0
Prije 28 godina svijet je saznao za koncentracioni logor Trnopolje
Na današnji dan prije 28 godina svjetska javnost saznala je za koncentracioni logor Trnopolje kada je ITN televizija objavila snimke izmučenih logoraša iza bodljikave žice. Kroz logor Trnopolje prošlo je 25.000 Prijedorčana većinom Bošnjaka i Hrvata koje su srpske snage držale zarobljenim od maja do decembra 1992. godine, piše bh. novinska agencija Patria.

Logoraši su prošli torture, ubistva, silovanja. 

Tzv. krizni štab općine Prijedor formirao je 26. maja 1992. logor Trnopolje. Logor su čuvali naoružani stražari, a njime je upravljao Slobodan Kuruzović. Kada su međunarodni novinari posjetili logor, zatvorenici se nisu usudili slobodno govoriti o uvjetima jer su ih pratili stražari. Mnogi paketi Crvenog križa namijenjeni logorašima su završili u rukama srpskih vojnika 

U okviru logora formiran je čak i dječiji logor, kroz koji su prošli mnogi prijedorski mališani, među kojima je bilo i beba, od kojih su neke u njemu i rođene. Haški sud utvrdio je da je ovo bio i logor u kojem su vršena silovanja žena i djevojaka. Iz logora je 21. avgusta 1992. godine izvedeno oko 200 logoraša, koji su likvidirani na Korićanskim stijenama na Vlašiću.

Zbog nedostatka hrane i loših sanitarnih uvjeta u logoru, većina zatvorenika, prema nekim procjenama čak 95%, patila je od dizenterije. Vode za higijenu uopće nije bilo, a toaleta samo u ograničenom broju. Vode za piće je bilo u veoma oskudnim količinama jer je bila samo jedna ručna pumpa na cijeli logor. Uši i šuga bili su također rasprostranjeni. Jedno vrijeme u Trnopolju nije bilo dovoljno mjesta za smještaj svih zatvorenika u zgradama, tako da su mnogi morali boraviti napolju u improviziranim zaklonima od plastičnih cerada.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.