7.8.2020. 21:40
0
Alen Šeranić: Pripremamo kapacitetete za narednu sezonu gripa i korona virusa, koja se očekuje od jeseni
Sve bolnice u Republici Srpskoj raspolažu dovoljnom količinom medicinske i zaštitne opreme, a četiri mikrobiološke laboratorije koje vrše testiranje na koronavirus virus imaju dovoljnu količinu testova i njihova nabavka se vrši u kontinuitetu – rečeno je na sastanku entitetskog ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića sa svim direktorima bolnica u tom bh. entitetu.

Značajan izazov je organizacija rada tako da, kada se pojavi veći broj pacijenata oboljelih od COVID-19 u jednoj općini ili gradu, susjedne bolnice stave na raspolaganje svoje kapacitete.

Univerzitetski klinički centar RS je, kako je saopćeno iz Ministarstva zdravlja, od prvog dana na raspolaganju ostalim bolnicama po pitanju edukacije kadra i razmjene iskustava. 

-Ono što je najvažnije jeste da su svi pacijenti kojima je potrebna zdravstvena njega adekvatno zbrinuti i da se protokoli dijagnostike i liječenja prilagođavaju najnovijim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije - rekao je Šeranić.

Na sastanku je razgovarano i o načinu rada kod prijema pacijenta u konsultativno-specijalističke ambulante, ali i sprovođenju brzih testiranja za sve pacijente koji se primaju na bolničko liječenje, a u toku je i nabavka nove količine ovih testova.

-Pripremamo kapacitetete za narednu sezonu gripa i korona virusa, koja se očekuje od jeseni. Takođe, moramo ojačati kapacitete i za zbrinjavanje pacijenata kod kojih je potvrđen novi virus korona, a potrebna im je neka vrsta hirurške intervencije ili poroda - naglasio je resorni ministar.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.