8.8.2020. 14:23
0
Pomorsko društvo BiH: Nadležni da hitno zaštite suverenitet i teritorijalni integritet BiH
Avion sa 150 kineskih radnika koji idu na gradilište Pelješkog mosta stigao je iz Chong Qinga. Po dolasku u Hrvatsku kineski radnici će zbog pandemije koronavirusa 14 dana provesti u jednom hotelu na dubrovačkom području, piše Večernji list.

Izvođač radova China Bridge and Road Corporation (CRBC) i Hrvatske ceste tako su napokon našli način da na svoje gradilište u Hrvatsku iz Kine dovede radnike neophodne za montažu čelične rasponske konstrukcije mosta, a koji nisu mogli doći zbog aktualne pandemije.

Uporedu s tim Pomorsko društvo u BIH održalo je video sastanak na kojem su podsjetili na neke značajne stvari.

Na sastanku su razmatrane teme i zaključci sljedstveno održanoj Tematskoj konferenciji Pomorskog društva u Sarajevu dana 14.11. 2019. godine.

U diskusijama učesnika sastanka je istaknuto, da je neodrživo postojeće činjenično stanje dugogodišnjeg problema tj. proglašenog suvereniteta Republike Hrvatske na pomorskoj teritoriji Bosne i Hercegovine, koji datira od februara 1994. godine, a što je potvrđeno novim Pomorskim zakonikom Republike Hrvatske od 2004. godine.

Ovim zakonom Republika Hrvatska je suprotno međunarodnom pravu u potpunosti oduzela naslijeđena prava Bosne i Hercegovine i prava koja joj pripadaju prema UN konvenciji o pravu mora, kao i drugim međunarodnim pravnim aktima.

Pomorsko društvo u Bosni i Hercegovini javno traži da nadležna tijela Bosne i Hercegovine zaštite suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da odmah pokrenu inicijativu za uspostavljenje međunarodnog plovnog puta za slobodan pristup Bosne i Hercegovine otvorenom moru.

Na sastanku je naglašeno da je izgradnja Pelješkog mosta način kojim Republika Hrvatska želi trajno zadržati postojeće stanje na ovom dijelu Jadranskog mora, te da sada poduzete potrebne aktivnosti mogu doprinijeti rješavanju svih pomorskih problema koje trenutno ima Bosna i Hercegovina, prouzokovanih nedopustivim aktivnostima i ponašanjem Republike Hrvatske. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.