10.8.2020. 20:47
0
Dodik čestitao Lukašenku ponovni izbor za predsjednika države
Član Predsjednštva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik čestitao je predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku ponovni izbor na ovu funkciju, izrazivši "uvjerenje da će pod njegovim vođstvom Republika Bjelorusija nastaviti put daljeg ekonomskog i tehnološkog napretka na dobrobit svih njenih građana".

"Velika mi je čast i zadovoljstvo da Vam uputim najsrdačnije čestitke. Radujem se nastavku saradnje sa Vama na bilateralnom i multilateralnom planu i uvjeren sam da ćemo i u budućnosti raditi na jačanju prijateljskih i bratskih odnosa naših naroda na svim poljima", istakao je Dodik.

"Uz iskrene želje za dobro zdravlje i ličnu sreću predsjednika Bjelorusije i njegove porodice, kao i za blagostanje bratskog bjeloruskog naroda, srpski član Predsjedništva uputio je izraze dubokog poštovanja", saopštenoje iz Dodikovog.

Centralna izborna komisija, pozivajući se na preliminarne rezultate glasanja, saopštila je danas da je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ponovo izabran na ovu funkciju sa 80 odsto osvojenih glasova.

Bjeloruska opoziciona političarka Svetlana Tihanouskaja izjavila je u ponedjeljak da neće priznati zvanične rezultate predsjedničkih izbora koji pokazuju da je aktuelni čelnik Aleksandar Lukašenko osigurao uvjerljiv reizbor.

Preliminarni zvanični rezultati objavljeni u jutarnjim satima pokazali su da je Lukašenko osvojio 80 posto glasova na nedjeljnim izborima. Tihanouskaja, bivša nastavnica engleskog jezika koja je izašla iz anonimnosti kako bi postala njegov vodeći suparnik, osvojila je 9,9 posto glasova, pokazali su zvanični podaci.

Tihanouskaja je izjavila novinarima u Minsku da smatra sebe pobjednicom izbora, a ne Lukašenka. Kazala je da su izbori bili masovno namješteni. Njeni savjetnici saopćili su kako opozicija želi ponovno prebrojavanje glasačkih listića s glasačkih mjesta u kojima su prijavljeni problemi. Oni također tvrde da opozicija želi održati razgovore s vlastima o tome kako da se provede mirna promjena vlasti, prenosi Reuters.

Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Bjelorusije Olga Chemadanova saopćila je kako je zbog nereda na demonstracijama privedeno oko 3.000 osoba. Demonstracije su organizirane nakon saopćenja da je na izborima pobijedio predsjednik zemlje Aleksandr Lukašenko.

Chemadanova je kazala kako su na mjestima i trgovima širom zemlje sinoć organizirane demonstracije.

"Na nedozvoljenim demonstracijama u zemlji privedeno je oko 3.000 osoba. Od toga je oko hiljadu u Minsku, a više od dvije hiljade u drugim dijelovima zemlje", navela je ona.

Dodala je kako protiv demonstranata nije upotrijebljeno oružje i da smrtno stradalih nije bilo.

S druge strane, bjeloruski mediji su javili, pozivajući se na izvore iz Ministarstva zdravstva, da je na demonstracijama povrijeđeno 39 policajaca i više od 50 demonstranata.

Kandidatkinja na izborima Svetlana Tikhanovskaya kazala je kako je usljed policijske intervencije na protestima bilo povrijeđenih, ali da još uvijek nije potvrđena nijedna informacija o smrtno stradalima.

"Nadam se da nema smrtno stradalih, jer će to biti početak kraja", navela je Tikhanovskaya.

Dodala je kako se oni zalažu za mirnu promjenu, dok vlast bira korištenje sile.

Poručila je i kako ne priznaju nepotvrđene izborne rezultate te da će se nastaviti boriti.

Predstavnica Izbornog štaba Marija Kolesnikova najavila je nastavak protesta.

"Mi smo spremni na demonstracije koje dugo traju i na kolektivnu reakciju na ono što se trenutno dešava", dodala je ona.

Ranije je saopćeno kako je na predsjedničkim izborima pobijedio trenutni predsjednik Lukashenko, koji je dobio 80,23 posto glasova, a da je Svetlana Tikhanovskaya dobila 9,9 posto glasova.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.