18.8.2020. 20:04
0
VKBI-Dodik dezavuiše javnost, za promjenu Ustava ne treba sporazum entiteta
Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) saopćilo je da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dezavuiše javnost izjavama da su za reformu Ustava BiH potrebni sporazum i ugovor dvaju entiteta prije izjašnjavanja Parlamentarne skupštine BiH.

- Stavovi koje je iznio ambasador SAD u BiH Eric Nelson o neophodnosti reformi Ustava Bosne i Hercegovine, u kontekstu procesa približavanja i uključivanja Bosne i Hercegovine u euroatlanske saveze (EU i NATO), potpuno su jasni i utemeljeni. Svima je jasno da će Bosna i Hercegovina temeljito morati mijenjati svoj ustav na putu pridruživanja u Evropsku uniju. Jasno je iskazana i politička volja svih političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine o putu BiH u EU. Dodikov SNSD je također javno parafirao politički stav da BiH treba biti dijelom EU. Prema tome, ambasador Nelson samo je izrazio podršku tim procesima države koju predstavlja, a koje su bh. političari javno iskazali - kaže se u saopćenju VKBI-a.

Teško je razumjeti, navodi dalje ta asocijacija, današnji javno izneseni Dodikov stav da "...ako želite mijenjati Ustav, prije toga je potreban sporazum i ugovor između dva entiteta, pa tek onda da to ide u parlament... Nisu tačna tumačenja da je u tom smislu potrebna dvotrećinska većina u parlamentu...".

Po mišljenju Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, ovakva izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine je sramotna, besmislena i bespotrebna te je elementarna stvar da član Predsjedništva BiH treba i mora da zna odredbe Ustava Bosne i Hercegovine.

Članom X tačka 1. Ustava Bosne i Hercegovine jasno je preciziran i propisan način izmjene Ustava BIH: „Ovaj Ustav može biti mijenjan i dopunjavan odlukom Parlamentarne skupštine, koja uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih i koji su glasali u Predstavničkom domu.“ Dakle, nikakva entiteska saglasnost o izmjenama Ustava BiH nije potrebna niti propisana Ustavom BiH.

- Dodik iz njemu jasnih razloga ili neznanja (što bi bilo poražavajuće za funkciju koju obavlja), poistovjećuje pitanja izmjena i/ili dopuna Ustava BIH i pitanja nadležnosti države i entiteta - napominj iz VKBI-a.

Ostaje nejasno zbog čega Dodik na ovako krupnim pitanjima, koja su posve jasna, dezavuiše bosanskohercegovačku javnost i bruka instituciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine i samoga sebe, saopćeno je također.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.