19.8.2020. 13:44
0
Amra Babić projekat vodosnabdijevanja nazvala "historijskim projektom": Pokazali da znamo, možemo i da hoćemo da dođemo do svakog građanina
Javno komunalno preduzeće "Visoko" danas je u Kulturnom centru Altindag potpisalo ugovor o realizaciji treće faze projekta proširenja gradskog vodovodnog sistema Visoko - Podsistem Moštre.

Početak radova u ovoj fazi započet će 29. augusta, na dan grada Visokog.

Investitor radova je JKP "Visoko", ukupna vrijednost 3.700.000 KM, a planirani rok za završetak ove faze je 365 dana. Izvođač radova je Unioninvest holding d.d. Sarajevo, dok će nadzor vršiti IPSA Institut Sarajevo.

Radovi se finansiraju iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), iz vlastitih sredstava JKP "Visoko" i Programa utroška sredstava vodnih naknada Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona.

Gradonačelnica Visokog Amra Babić naglasila je da je bila privilegija i čast voditi historijski projekat vodosnabdijevanja u Visokom i izrazila zadovoljstvo nastavkom projekta.

- Mi smo kroz projekat vodosnabdijevanja, koji je sigurno historijski projekat za građane Visokog, koji je više decenija očekivan, pokazali da znamo, možemo i da hoćemo da dođemo do svakog građanina i svima damo iste standarde za život - kazala je.

Treća faza projekta proširenja gradskog vodovodnog sistema Visoko - Podsistem Moštre, trajno će riješiti pitanje vodosnabdijevanja građana u naseljima: Topuzovo Polje, Zimča, Moštre, Orašac, Kološići i Liješeva. U okviru projekta bit će izgrađeno oko 30 kilometara cjevovoda, pumpna stanica Dubrave, rezervoar Dubrave, te će oko 1.500 domaćinstava dobiti pitku vodu.

U okviru prve faze projekta proširenja gradskog vodovodnog sistema Visoko - Podsistem Gračanica, oko 1.500 domaćinstava Kula Banjera, Čekrekčija i Gračanice su priključena na jedinstveni vodovodni sistem.

Druga faza projekta obuhvatila je rekonstrukciju vodovodne mreže i oko 1500 kućnih priključaka s ciljem smanjenja fizičkih gubitaka i racionalnijeg upravljanja vodnim resursima.

- Evropska komisija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prepoznala je JKP "Visoko" kao kvalitetnog i uspješnog partnera u implementaciji tog projekta, te je putem WBIF-investicionog fonda za zapadni Balkan, u vidu dodatnih bespovratnih grant sredstva obezbijeđeno 1.072.000 eura. Navedena sredstva planiraju se implementirati u sklopu četvrte faze projekta proširenja gradskog vodovodnog sistema u 2021. godini na područja Vratnice, Srhinja i Poriječana - saopćeno je iz Pressa Grada Visoko.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.