22.8.2020. 11:21
0
Odata počast Ramizu Salčinu: Prije 28 godina poginuo u odbrani BiH
Učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća danas je obilježena 28. godišnjica pogibije Ramiza Salčina, istinskog heroja i istaknutog ratnog komandanta koji nije žalio dati svoj život u odbranu Sarajeva i BiH.

Tim povodom, gradski vijećnici Nazif Osmanović i Bajro Biber danas su u ime Grada Sarajeva, zajedno sa predstavnicima Općine Novi Grad, odali počast i položili cvijeće na spomen - obilježje u Saraj - Polju.

Ramizova neiscrpna energija i nesalomljivi duh bili su pokretačka snaga u organiziranju naroda, formiranju jedinica i njihovom opremanju i naoružavanju, pripremi otpora nadolazećoj najsurovijoj agresiji na BiH. Sa saborcima je postavio straže još u februaru 1992. Početkom marta iste godine spriječio je izlazak agresora na brdo Mojmilo i zauzimanje strateških položaja. Salčin je bio neustrašiv i nepokolebljiv i kao takav postavljen je za komandanta Općinskog štaba odbrane Novog Grada. Komandovao je i koordinirao sve sudbonosne bitke od Milinkladske, Hrasnog brda, bitke za vodovod Mojmilo, Žuč, Aziće...

Posthumno je 1994. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", a dobitnik je i ordena "Zlatni grb s mačevima". Po njegovom imenu  u Sarajevu postoji dvorana, ulica i trg.

Ukopan je, kao i mnogi bosanski heroji i prvi predsjednik BiH, Alija Izetbegović, na mezarju Kovači. Akademija posvećena Ramizu Salčinu održat će se danas u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad s početkom u 19 sati.

Počast komandantu Salčinu odali su i druge brojne delegacije, bivši saborci i građani. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.