22.8.2020. 17:40
2
Salkić u Bratuncu: Ideje mržnje i netrpeljivosti predstavnika Srba prave sve više problema
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić u pratnji predsjednika Skupštine Opštine Bratunac Ćazimom Jusupovićem, zamjenikom načelnika opštine Bratunac Salihom Dubičićem i šeficom Kluba odbornika SDA Bratunac Hibom Ramić, danas je posjetio Medžlis Islamske zajednice Bratunac, gdje su ih dočekali glavni imam Elvir ef. Hodžić i predsjednik ovog Medžlisa Admir ef. Velić.

Povod današnje posjete i tema sastanka bio je nedavni napad na ovaj Medžlis, kada je u haremu Gradske džamije ostavljena uginula svinja. Potpredsjednik bh. entiteta RS dao je punu podršku Medžlisu Islamske zajednice Bratunac, te pozvao nadležne institucije da što prije rasvijetle ovaj slučaj.

„Pozivam policiju da što je prije moguće rasvijetli ovaj vandalski čin širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Ovaj dio grada je pod intenzivnim videonadzorom i ukoliko postoji iskrena volja policija vrlo lahko može pronaći počinioca. Žalosno je da je imovina Islamske zajednice i sam Medžlis Islamske zajednice Bratunac pod kontinuiranim pritiskom i pokušajima da im se uzurpira njihova vakufska imovina. Uprkos pravosnažnim sudskim presudama vakufska imovina nije im vraćena, te je i dalje koriste uzurpatori u strogom centru grada.

Kroz primjenu Zakona o premjeru i katastru pokušava se dodatno uzurpirati imovina Islamske zajednice i na nezakonit način legalizirati uzurpirana imovina i legalizirati nezakonito sagrađene garaže na vakufskom zemljištu. Pozivamo nadležne da to prestanu činiti. Medžlis Islamske zajednice ima našu punu podršku u nastojanju da na svaki način vrate uzurpiranu imovinu. Očekujemo od načelnika opštine Bratunac da se ogradi i osudi ovaj akt širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Naši odbornici će na prvoj sjednici SO Bratunac tražiti da se opštinska Skupština ogradi i osudi ovaj napad.

Mi smo se vratili da živimo u miru na našim ognjištima, ali nikada nećemo podleći pritiscima i prihvatiti da živimo kao narod drugoga reda u svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Ideje mržnje i netrpeljivosti koje se šire od strane najviših predstavnika bosanskih Srba sve više prave problema u lokalnim zajednicama i među običnim građanima. Ovaj sraman atak na imovinu i osjećanja muslimana Bošnjaka u Bratuncu može se posmatrati i u tom kontekstu, ja pozivam one koji remete dostignuti stepen mira i stabilnosti da to prestanu činiti“, istakao je potpredsjednik Salkić.

(Patria) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.