29.8.2020. 14:50
0
Prvi pohod na jamu Čavkarica: Bošnjaci Hercegovine ne daju zaboravu 1.600 nedužno ubijenih
Namjera organizatora, Koordinacije bosˇnjacˇkih udruzˇenja iz Mostara, je da se polaganjem cvijec´a, ucˇenjem Fatihe i prigodnim programom oda pocˇast za blizu 1.600 zˇrtava sa sˇireg prostora bilec´kih Rudina i Dabra, koji su ubijeni u periodu od 29. augusta do 3. septembra 1941. godine od crnogorskih cˇetnika i njihovih domac´ih saradnika.

Namjera organizatora, Koordinacije bošnjačkih udruženja iz Mostara, je da se polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i prigodnim programom oda počast za blizu 1.600 žrtava sa šireg prostora bilećkih Rudina i Dabra, koji su ubijeni u periodu od 29. augusta do 3. septembra 1941. godine od crnogorskih četnika i njihovih domaćih saradnika.

U proteklom periodu, ova je Koordinacija izvršila mapiranje staze do lokaliteta jame Čavkarice i utvrdila tačne koordinate mjesta zločina.

Nakon mapiranja trase puta, Koordinacija je zatražila odobrenje za obilježavanje godišnjice od MUP-a RS-a, PS Bileća, te nakon dobivenog odobrenja izvršila neophodne pripreme s ciljem što kvalitetnije organizacije obilježavanja današnje godišnjice. 

Jedan od organizatora, publicista i novinar Tahir Pervan, koji se već 30 godina bavi i istražuje ovu temu je danas na izjavio: 

“Naše današnje okupljanje na jami Čavkarici ima samo jedan cilj, a to je da sa ovog svetog muslimanskog mjesta pošaljemo poruku našim političkim i vjerskim liderima u Mostaru i Sarajevu da nismo zaboravili naših 1600 nevino stradalih žrtava i da ih nećemo zaboraviti nikada. 

Preklinjemo vas danas, pomozite nam da njihove duše konačno pronađu smiraj i odu tamo gdje inače treba da idu duše šehida. 

Podignimo im spomen obilježje i otklanjajmo im dženazu. 

Kao čovjek koji je trideset godina istraživao zločin na Čavkarici, obradio ga i dokumentovao novinarski, publicistički, literarno i likovno mogu da shvatim zašto su komunističke vlasti skrivale ovaj zločin punih 50 godina, ali ne mogu da shvatim zašto ga današnje vlasti nastavljaju skrivati još novih 30 godina.

Nerazumna mi je i ponižavajuća nedavna, usputna, posjeta muftije mostarskog ovom stratištu koju je učinio, zajedno sa episkopom Dimitrijem, gdje su istog dana posjetili i Korićku jamu u kojoj su stradali srpski civili, mjesec dana prije Čavkarice.

Za razliku od episkopa koji je imao debelih razloga odati poštu žrtvama Čavkarice, naš muftija nije imao nikakav razlog izvinjavati se žrtvama  Korićke jame, jer zločin na Koritima nisu počinili Bošnjaci Bilećkih rudina, nego ustaške postrojbe zloglasnog Francetića.

Bilo bi u redu da se muftija poklonio žrtvama Korićke jame nekom drugom prigodom, a ne prigodom obilježavanja 79.-te godišnjice jame Čavkarica.”- izjavio je Tahir Pervan.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.