1.9.2020. 8:17
0
Danas počinje nova školska godina: Ministarstvo je osiguralo maske i dezinfekciona sredstva
Školska godina za učenike u Kantonu Sarajevo zvanično počinje danas. Za učenike prvih te petih i/ili šestih razreda koji iz razredne prelaze u predmetnu nastavu bit će organiziran prijem u školama, dok se za ostale đake prvog dana organizira online nastava koja će trajati sat, kada će im biti dostavljen raspored časova te pojašnjen modalitet rada.

Prvi razred

Isto važi za srednje škole, s tim da se oni koji kreću u prvi razred mogu zadržati maksimalno 90 minuta u prostorijama škole.

Naida Hota-Muminović, direktorica Prve Bošnjačke gimnazije, navodi kako se raduju prijemu učenika u prvi razred koji će biti organiziran u skladu s epidemiološkim mjerama.

- Pomalo smo nostalgični prema ranijim školskim godinama, kada smo imali priliku vidjeti naše učenike i poželjeti im dobrodošlicu. Nadamo se stabilizaciji prilika i onom najautentičnijem obliku podučavanja - navodi Hota-Muminović.

Od 2. septembra u razrednoj nastavi realizira se kombinirani model nastave po grupama s maksimalno 15 učenika, s minimalnim razmakom između učenika od 1,5 metara. Čas traje 30 minuta, a tokom nastave preporučuje se frontalni i individualni oblik rada. 

Grupni rad iz epidemioloških razloga nije preporučljiv. Male odmore učenici će provoditi u učionici, navodi se, između ostalog, u uputstvima Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS.

Ministarstvo je osiguralo 30.000 zaštitnih maski, a u narednom periodu će biti osiguran i veći broj, kao i 3.874 pakovanja dezinfekcionog sredstva, te oko 4.000 pakovanja tečnog sapuna za osnovne i srednje škole.

Sve spremno

Lejla Tuzlak, direktorica Prve gimnazije, navodi da su spremni za novu školsku godinu.

- Od ove školske godine startamo s novom platformom, tako da se nadamo da će kako uposlenici tako i učenici imati bolje online okruženje za realizaciju nastave. Još je u toku formiranje grupa i odjeljenja - kaže Tuzlak.

Potraga za udžbenicima je krenula, a o tome svjedoče i roditelji ispred knjižara, ali i štandova uličnih prodavača.

- Knjige se moraju kupiti kao i svake školske godine. Roditelji su uveliko krenuli s nabavkom - navodi jedna od prodavačica, prenosi avaz.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.