1.9.2020. 21:02
0
Svečano obilježena 28. godišnjica formiranja legendarnog Prvog korpusa ARBiH
U okviru obilježavanja 28. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine na Šehidskom mezarju na Kovačima, uz postrojavanje počasnog voda, održan je vjerski obred za poginule branitelje, dok je u Amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači održana Svečana akademija.

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice iz političkog života, kao i predstavnici općinskih i kantonalnih boračkih udruženja i organizacija. Između ostalih, tu su bili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i drugi.

U svom obraćanju, ministar za boračka pitanja KS Hajrudin Grabovica je rekao da su patriotske snage, koje su brojale preko 34.000 boraca, stale u odbranu glavnog grada naše domovine Bosne i Hercegovine.

"Misija Prvog korusa je bila odbrana Sarajeva, ali u tim godinama, Prvi korpus je i oslobodio značajne prostore u okolini Sarajeva. Slomljena je kičma agresoru, osujećen je blitzkrieg, odnosno zauzimanje glavnog grada BiH za kratko vrijeme. Svi mi imamo obavezu da se sjećamo ovog dana", rekao je ministar Grabovica.

Podsjetio je i da je Prvi korpus iznjedrio tri narodna heroja, od devet koliko ih ima u BiH, te da je imao 472 Zlatna ljiljana.

"U slobodu grada Sarajeva i BiH, Prvi korpus je ugradio 6.585 života. Obaveza je nas živih, ali i onih koji dolaze, da nikada ne zaboravimo djelo Prvog korpusa, te da ono bude zauvijek zapisano u historiji BiH, ali i šire. Mnoge su priče ispričane o herojstvima pojedinaca, ali i velikim odlukama mudrih komandanata, koji su zauvijek ispisali historiju grada Sarajeva i BiH. U zabludi su oni koji još uvijek misle da je BiH nemoguća i da je mogu podijeliti. Upućujemo poruku i našim prijateljima da računamo na njihovu pomoć, te da u BiH ima dovoljno prostora za sve one koji je doživljavaju svojom", istakao je ovom prilikom ministar Grabovica.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.