4.9.2020. 16:48
1
Skandalozna šutnja nadležnih o radioaktivnosti u Sarajevu: Vidić poručuje da nema opasnosti za ljude koji su izvan hale na Stupu
FOTO: Dnevni Avaz
Curenje radioaktivnog izotopa cezija (Cs-137) zabilježeno je u Sarajevu na lokalitetu bivšeg pogona kompanije „Energoinvest“ u Tvorničkoj ulici. Radi se o hali koja se nalazi u sarajevskom naselju Stup.

Piše: Haris Ahbabović

- Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, prostor je ograđen zbog sprečavanja neovlaštenog pristupa i poduzete su aktivnosti na sanaciji od strane Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost – naveli su ou ove institucije.

Alfred Vidić, voditelj centra zaštite od zračenja Zavoda za javno zdravstvo FBiH, rekao je danas za Dnevni Avaz da je ulazak u ovaj objekat zabranjen.

- U slučaju da radnici koji se nalaze okolo, uđu u objekat došlo bi do ekspozicije iznad dozvoljene granice. Kontaminacija cezija unutar objekta je iznad dozvoljenih granica. Neophnodno je vršiti sanaciju i nakon sanacije objekat se može prepustiti vlasniku. Opasnost postoji ali za ljude koji ulaze u ovu halu, ne za okolno stanovništvo - kazao je između ostalog Vidić, uvjeravajući javnost da je sve uredu i da nema potrebe za panikom.

Ipak, ono što je skandalozno u cijelo ovoj priči je to da se o ovome šuti više od osam mjeseci, iako su nadležni bili upoznati sa ovim incidentom i opasnošću. Tek kada su mediji "razotkrili" ovu priču, onda su se počeli oglašavati oni koji su zaduženi za to.

Cezij-137 je radioaktivni izotop cezija sa vremenom poluraspada od oko 30,2 godine. Proizvod nuklearne fisije, a do njegovog oslobađanja u prirodu dolazi upotrebom nuklearnog oružja kao i u slučajevima nesreća u nuklearnim elektranama.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.