8.9.2020. 19:24
0
Policija prebacuje migrante iz Bire u Lipu ali nema mjesta
Općinsko vijeće Bosanske Krupe usvojilo je na sjednici Prijedlog zaključka o zabrani dovoženja migranata na teritoriju općine Bosanska Krupa uz entitetsku granicu.

"Ovo je prvi konkretan korak općinske vlasti, a kako se moglo čuti ne i posljednji, u cilju sprečavanja sve češćeg i masovnijeg dovoženja migranata iz drugih općina i gradova u Bosansku Otoku, na granicu entiteta", navodi se na web stranici Općine Bosanska Krupa. 

Krajina se sa migrantskom krizom suočava već pune tri godine, a vlasti Unsko-sanskog kantona već su donijele restriktivne mjere kada je riječ o smještaju i kretanju migranata. Tako je danas shodno ranijem zaključku da se zatvori migrantski kamp Bira danas prebačeno 150 migranata u kamp Lipa. 

Na sastanku koji je 31. avgusta održan u Sarajevu predstavnika USK, međunarodnih organizacija koje se bave smještajem migranata i ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića donesen je zaključak da se počne izmještanje migranata izvan urbanih i naseljenih sredina. 

Policija je dopratila 100 migranata od kampa Bira do kampa Lipa, ali je problem što je kamp već prešao kapacitete od 1.000 mjesta. 

To je na Twitteru objavio Peter Van der Auweraert šef Misije IOM u BiH navodeći da prebacivanje migranata u pun kamp nije rješenje. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.