11.9.2020. 14:19
1
Dodik kod Vučića: Ko priziva oružani sukob u BiH
Nakon sastanka člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića izjavu za medije dao je samo Dodik ističući da su razgovarali o različitim temama.

Na pitanje kako vidi najavu novog pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genocid, Milorad Dodik kaže da bi u BiH bili presretni da nema Republike Srpske, ali da ni Srbiju ne mogu "da vide", bez obzira što u diplomatskom govoru ponekad pokušavaju nešto drugačije da kažu. Republika Srpska je, tvrdi Dodik, trn u oku BiH, a na sastancima u Sarajevu osjeća se mržnja i prema Srbiji i prema Srpskoj.

"Njima je trn u oku Republika Srpska i čine sve što mogu i imaju razrađenu stategiju kako bi trebalo eliminisati Srbiju da ne može da pomogne Srbima u Srpskoj, a oni, za ne daj Bože, kako su govorili ranije, hoće da se dovoljno naoružaju i pokušaju vojnički to pitanje da riješe", rekao je Dodik.

Ističe da to naravno nije moguće, jer ne bi bilo legitimiteta za bilo kakvo angažovanje vojske BiH. Objašnjava da bi za to bila neophodna odluka Predsedništva BiH.

"A policija jednog entiteta po Dejtonu ne može da uđe na prostor drugog entiteta bez saglasnosti i to govori o tome da ako neko hoće na taj način da rješava probleme onda mora da zna da bi nelegitiman upad na prostor RS svakako legitimisao pravo Srbije da ona kao garant Dejtona bude tamo", rekao je Dodik.

Dodik i Vučić razgovarali su i o Kosovu, a Dodik je ponovio da je govorio i o statusu RS pred američkim diplomatom Matthewom Palmerom tokom posjete Sarajevu. 

"Za Palmera Republika Srpska i Kosmet neuporedivi, meni su uporedivi. Ja sam mu rekao da je naš stav da su uporedivi. Ne može neko da ima malo prava, a neko da nema nikakva prava", rekao je Dodik.


(Patria)

DodikVucic
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.