23.9.2020. 18:08
0
Džaferović razgovarao s ambasadorima država članica EU i Sattlerom
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarao je danas s ambasadorima država članica EU i šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom o evropskom putu BiH, regionalnoj saradnji i političkim odnosima u zemlji.

Posebna pažnja u razgovoru vođenom putem video-konferencije posvećena je rješavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Džaferović je istakao da je vitalni interes BiH da se što prije ispune svi prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije, te da su od kraja aprila do danas napravljeni značajni iskoraci, poput rješavanja pitanja izbora u Mostaru, formiranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i pokretanja reformi javne uprave.

Informirao je ambasadore da se čine dodatni napori kako bi bila ubrzano riješena pitanja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa, Zakona o VSTV-u, te usvojena Strategija za procesuiranje ratnih zločina.

Također, Džaferović je informirao ambasadore EU o stavu Predsjedništva BiH koji se odnosi na tzv. "Mali Šengen". 

Naglasio je da će svaka inicijativa koja doprinosi ekonomskom napretku i boljim odnosima u regionu imati podršku, ali da je bitno da taj proces bude pod okriljem Evropske unije i njenih institucija, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.