24.9.2020. 17:03
0
Korajlić: Građani Krajine su umorni, treba angažirati Oružane snage BiH
U Zvorniku je održan sastanak predstavnika Granične policije BiH na čelu sa Zoranom Galićem i ministra sigurnosti Selme Cikotića. Migrantsku krizu, sastanak za N1 analizirao je profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić.

On je kazao da je BiH neophodna pomoć FRONTEX-a te da ga raduje dobra saradnja eniteta RS i policijskih struktura.

Naša granica je često bila porozna jer nije bilo saradnje između entitetske policije sa državnim policijskim agencijama.

„Ovo je jedan značajan pomak i ako dođe do potpisivanja sporazuma sa FRONTEX-om to su značajni ljudski resursi, ali i materijalni i time ćemo mnogo bolje kontrolirati granicu. 

Na zapadu Bosne se stvara jedan čep i dolazimo do jedne krajnje granice kada agencije i građani su iscrpljeni i gdje može doći do usložnjavanja situacije“, kazao je Korajlić.
Dodaje da GP radi sa velikim brojem nedostatka ljudskih resursa, da se Granična policija trudila.

„Opća sigurnost je nama bitna, ali nije stvar samo GP-a nego i onih koji finansiraju. Naravno tu je bilo deklarativne, ali ne i konkretne podrške“, kazao je Korajlić.

Dodao je i da ukoliko nemamo resursa i ljudi treba angažirati Oružane snage BiH, prenosi NAP.

„Oni ne bi radili policijski posao, nego bi čuvali granicu“, kazao je Korajlić.

Kada je riječ o dešavanjima u USK Korajlić kaže da tamo rade u nadljudskim naporima.

„Vidimo se da stvara jedan čep. Hrvati štite svoju granicu, a mi bismo trebali svoju granicu štititi na istoku“, dodao je Korajlić.


(PAtria)

Migranti
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.