27.9.2020. 21:50
0
Olimpijski muzej u Sarajevu ponovo otvara svoja vrata: Važan dan za cijelu BiH
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u povodu predstojećeg otvorenja obnovljenog Olimpijskog muzeja u Sarajevu istakao je da je ovo značajan dan ne samo za Sarajevo, već i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Pred nama je otvaranje muzeja koji je bio meta agresorskih razaranja. Branili su ga u toku agresije naši najbolji sinovi i odbranili. Sačuvali su čvrst temelj onoga u šta smo vjerovali i u šta vjerujemo i danas. Naši branioci su tu noć kada je gorio Olimpijski muzej branili naš grad. Za našu sreću i sreću naše djece. U njihovo ime i onih koji su vođeni vrijednostima sporta pozivam vas da našu novu kuću učinimo zajedničkom jer je obnavljana da pripada svima nama“, kazao je Skaka.

Skaka je pozvao sve građane koji posjeduju predmete koji bi se mogli naći u muzeju da kontaktiraju Olimpijski komitet.

“Nadam se da ćemo zajedno dijeliti sjećanje na Olimpijadu, Olimpijske vrijednosti i graditi nove prostore za sportske vrijednosti. Dugujemo to. Dugujemo to sebi i našoj djeci“, poručio je Skaka.

Inače, Vila Mandić, odnosno Olimpijski muzej je kulturno blago koje je pravi svjedok vremena turbulentnih dešavanja u Sarajevu. Objekat koji je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH još 2009. godine proglašen nacionalnim spomenikom u okviru kompleksa vila iz austrougarskog perioda u sarajevskoj Petrakijinoj ulici, koju osim Vile Mandić čine vila Heinricha Reitera, vila Hermine Radisch i vila Forstratha Miklaua.

Za Vilu Mandić je navedeno da je izgrađena 1903. godine za poznatog sarajevskog advokata i političara, doktora Nikolu Mandića. Autor projekta je arhitekta Karl Paržik. Nakon Prvog svjetskog rata, objekat je imao sve predispozicije da lako promijeni namjenu, tako da je u ovu vilu smještena rezidencija ambasadora Velike Britanije

Na dan otvaranja igara, 8. februara 1984. godine, u objektu je otvoren Muzej XIV zimskih olimpijskih igara.

Rad Muzeja je prekinut aprila 1992. godine, kada je početkom agresije na BiH, vila Mandić granatirana i zapaljena

Otvaranje Muzeja osmog oktobra bit će upisano zlatnim slovima u datum kada je građanima kako Sarajeva ali i cijele zemlje vraćen ovaj značajan objekat u kojem će osim podsjećanja na 1984. godinu i tadašnju Zimsku olimpijadu u Sarajevu biti i dio posvećen još jednom sportskom događaju koji je održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu a to je EYOF 2019. godine.

Cijelu maifestaciju na viši nivo podiže i dolazak Princa od Monaka, tako da će Sarajevo, glavni grad BiH ponovo biti u epicentru svjetske javnosti.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.