4.10.2020. 9:00
0
Radončić: Neuspješna trojka i nacionalna vlast moraju se promijeniti na Općim izborima
Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije podržao je ideju "mini Šengena" ističući da nema potrebe za strahom.

"Iza ideje ”mini Šengena” stali su Vašington i Brisel, a to su prijatelji Bosne i Hercegovine i nas Bošnjaka, i mislim da u tom smislu imamo relaksiranu situaciju", kazao je Radončić.

Na pitanje o Miloradu Dodiku Radončić je istakao da bi Beograd mogao eliminisati Milorada Dodika ako nastavi sa pričom o separatizmu i secesiji BiH.

"Dodik mora zaboraviti retoriku separatizma. Nema podjele BiH i mislim da je to i njemu jasno. Koliko god se budu približavali politički odnosi zvaničnog Washingtona i Beograda, Vučić će na toj tržnici političkih ideja biti manje vrijedan. Ako Dodik nastavi govoriti o separatizmu i secesiji, on će postati kočničar kojeg će eliminisati Beograd. Njegova politička perspektiva, ako nastavi s brutalnim vrijeđanjem BiH, ne postoji", smatra Radončić.

O izjavi hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da se nad Hrvatima vrši zulum, predsjednik SBB-a je kazao da ga je iznenadila u smislu vokabulara.

"Znam da su hrvatski političari ljudi koji dobro vode računa o javnom rječniku i to je jedna ružna, nepotrebna rečenica. Šta jeste problem, hrvatsko pitanje u BiH je bošnjačka politika, a uvijek kažem to su gospodin Izetbegović i gospodin Komšić, sveli na lokalni federalni nivo. Dok smo se mi ismijavali na račun Hrvata i hrvatske politike u BiH, pa i cijele Hrvatske, gospodin Čović i Hrvati su uspjeli da hrvatsko pitanje internacionaliziraju i stave ga na sto Pompeu i nekim drugim. To što je rekao Milanović to je jako ružno, to je nedopustivo, to nije državnički, ali mi moramo naći način da razgovaramo s tim ljudima. Dobro je da je gospodin Izetbegović otišao da razgovara s Plenkovićem", naglasio je Radončić.   

Prvi čovjek Saveza za bolju budućnost je istakao da u BiH imamo neuspješnu trojku odnosno tri nacionalne stranke HDZ, SNSD i SDA i da se ta vlast mora promijeniti na narednim Općim izborima 2022. godine. U suprotnom, smatra Radončić, BiH će biti u nerješivim problemima.

Na pitanje kakav je odnos SDA i SBB-a i kako komentariše Izetbegovićeve riječi da je Radončić sposoban i pragmatičan političar koji je sačuvao pozicije i pored lošeg izbornog rezultata, gost Dnevnika 2 je kazao:

"Mnogo bolji odnos je između SDA i SBB-a nego između mene i Izetbegovića, da budem korektan i precizan. Kada god me javno hvali, ja dižem sve radare. Znam svoje životno iskustvo. Nekada me hvalio pa sam imao nevjerovatne pravne probleme u kojima je SDA radila strašne nezakonitosti. Kad god me javno hvali, jako sam oprezan", istakao je.

Radončić je prokomentarisao i mogućnost rušenja aktuelne Vlade u Kantonu Sarajevo te objasnio kako je SBB relaksiran.

"Neka Četvorka ponudi 18 ruku i većinu u Klubu Bošnjaka i mi nemamo problem da SBB ide u opoziciju. Postoji poziv da budemo i dio nove većine, ali to je na dugom štapu. Nigdje nam se ne žuri. Ova Vlada radi i treba još više raditi. Ovdje treba igrati pasivnu opoziciju, kada je SBB u pitanju", izjavio je.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.