5.10.2020. 11:57
0
Svađe i prepirke na sjednici Skupštine KS: Ne možete da me isključite jer ne da dragi Bog da me isključite
Sjednica Skupštine KS na kojoj se trebaju razmatrati izmjene Zakona o visokom obrazovanju KS zakomplikovana je prijedlogom Vlade KS da se zakon razmatra po skraćenom, a ne po hitnom postupku kako je dogovoreno na sjednici Kolegija u srijedu 30.09.2020. godine.

Iako je trebalo raspravljati o skraćenom postupku, zastupnici su postavljali pitanja, a u jednom trenutku je predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik oduzeo riječ Elmedinu Konakoviću.

Čelik: Ne mogu da vas isključim

Konaković: Ugrožavate rad ove sjednice. Ne možete da me isključite jer ne da dragi Bog da me isključite. Napravili ste cirkus od ove sjednice.

Čelik: Oduzimam vam riječ u skladu sa Poslovnikom udaljili ste se od teme.

Elvedin Okerić: Sramota je što ovo radite pred očima javnosti. Želim da odgovorite javnosti zbog čega ste prekršili zaljučak Kolegija Skupštine KS da se materijal dostavi do početka sjednice. Dobili smo prijedlog Zakona koji nije usaglašen sa predlagačem, a to je bio zastupnik Damir Marjanović. Izbacili ste moj prijedlog amandmana. Kako je moguće da je prijedlog došao bez usaglašenosti potpisnika inicijativa. 

Vibor Handžić: Pitam ministra Krivića zašto je dogovor o hitnom postupku pretvorio u skraćeni postupak zašto nas je slagao i zašto je predložio zakon po skraćenoj proceduri. 

Jasna Duraković: Slažem se sa kolegom Okerićem ovaj tekst koji smo dobili u 9:15 jutros nije taj tekst koji je usaglašen 30.09. kada je obavljen razgovor sa Ministarstvom. Želim da ministar da odgovori.  

Damir Marjanović: Diskutovat ćemo mi o ovome pripazite kako pričate. Postavljam pitanje zašto je Vlada KS i Ministarstvo odlučilo da ne ispoštuje zaključak i da Zakon u skraćenom postupku. Detaljno ćemo analizirati šta je ubačeno, a šta je izbačeno. 

Danijela Kristić: Zašto nije ispoštovan zaključak Kolegija da se tekst neće mijenjati i da će se uskladiti sa prijedlogom predlagača. 

Elmedin Konaković: Ministre Kriviću zašto ste pristali da se spustite u ovu prljavu baru ne radeći onako kako je Kolegij Skupštine dogovorio. Zašto ste izbacili član da se bolji studenti favorizuju u odnosu na one koji su slabiji. 

Danijela Kristić: Trenutno imam pred sobom podsjetnik i naznačeno je da ide hitni postupak, kada ste vi odlučili da nije hitni već skraćeni postupak i zašto meni kao članu rukovodstva nije došao novi podsjetnik?

Elvis Vreto: Obaveza je bila Ministarstva da u petak materijal dostavi za sjednicu usaglašen sa predlagačima amandmana. Mi danas imao potpuno jednu drugu situaciju, materijal nam je dostavljen pola minute prije početka sjendice koja je kasnila. Zbog čega je ministar Krivić ovako postupio. 

Damir Nikšić (Samostalni zastupnik): Mene ovo počinje da brine. Ovo je jedna praksa koja je od početka ustaljena, valjda je ovo praksa na koju je premijer mislio kada je rekao da će se stvari rješavati u hodu. Ovo liči na samovlašće, na pravu autokratiju, na prevaru ste u posljednji momenat promijenili tekst. Ja samo pitam možemo li i ovog puta glasati da li hoćemo po hitnom postupku ili ne? Ne možete nam podvaliti druge riječi nego što smo se dogovorili. 

Vedran Jakupović (NiP): Je li moguće psihološki ili sociološki da 18 ljudi ne prati, ne zna, ne shvata ili je neka druga finta u pitanju da vas nije shvatio predsjedavajući?

Ministar Krivić je odgovorio na pitanja zastupnika navodeći da je stav Vlade da ovaj zakon ide po skraćenom postupku iz razloga mogućnosti ulaganja amandmana. Bilo koji amandman povlači posljedice za Univerzitet u Sarajevu, studente. Danas je 5.10. još uvijek se pregledavaju neki ispiti, studenti se upisuju, akademsko osoblje je spremno za početak nastave, sve izmjene za zapošljavanje bi povlačile ozbiljne posljedice. Zašto nije hitni već skraćeni. Skraćeni je zbog amandmana i to je stav Vlade. Tekst jeste usaglašen, ja sam razgovarao sa zastupnikom koji je određen za usaglašavanje. Vlada je prošla kroz sve ijednu inicijativu, uvažena zastupnica Duraković je povukla svoj prijedlog i imali smo usmeni dogovor. Nije bilo dogovoreno da tekst inicijative u potpunosti ide u zakon već da će se uskladiti što i jeste učinjeno. Mi smo prošli kroz sve te inicijative nešto smo dodali što smo smatrali da je važno. 

Konaković: Vi silom provocirate reakciju i uslijedit će nova hitna sjednica gdje ćemo se pozabaviti nastavnom bazom i Medicinom. 

Marjanović: Ovakav tekst nije usaglašen sa predlagačima i javit ću se za diskusiju. Neke stvari povjerenje i suradnja i sve ono čime smo se hvalili sve je izigrano u ovoj priči. Samim tim što se pojavila priča o skraćenom postupku iznevjeren je i izigran dogovor od strane Vlade KS. Ovo je sada princip uzmi ili ostavi i to jedan perfidan način i koji se moraju usvojiti da bi sljedeća akademska godina bila legalna. Izbačen je dio koji se odnosi na studente sa dobrim prosjekom da im se omogući besplatna školarina. Onemogućeno je izvornim predlagačima da predlože i poprave ono što je pokvareno. Ako ne glasamo za skraćeni postupak to bi značilo da se sve vraća u nacrt. Nema tih diploma i tog znanja kako neka šibicarska politika može preveslati. Mislim da ćemo opet morati zakazati hitnu sjednicu, zašto ne bismo pomogli studentima. Sve je jasno i jasno je ljudima koji ovo gledaju. Do detalja ćemo isecirati šta se dešavalo od jula, ja se klonim populizma, ali ovo što je sada urađeno je ispod svake časti.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.