8.10.2020. 16:00
0
Lijek Remdesivir dolazi u BiH: Poznato koliko je doza naručeno i koliko će koštati
Lijek Remdesivir bi se uskoro trebao početi primjenjivati i u BiH. Ovaj lijek se do sada pokazao najefikasnijim antivirusnim lijekom u borbi protiv korone. Zbog toga je Evropska komisija danas potpisala ugovor o nabavci 500.000 doza ovog lijeka sa proizvođačem Gilead.

U raspodjeli nabavljenih količina učestvovat će svih 36 država koje su učestvovale u potpisivanju sporazuma o njegovoj nabavci, a među njima je i BiH.

- Federacija BiH je naručila 1.100 doza mjesečno, pa ćemo naručivati istu količinu sve dok nam bude trebalo. Međutim, zavisi i od Evropske komsije koliko ćemo doza zaista i dobiti, jer će oni odlučivati o tome. Kada dobijemo pošiljku dijelit ćemo bolnicama, na osnovu broja hospitalizovanih pacijenata. Trebam dodati i da je RS također naručila 1.100 doza mjesečno, tako da ukupna porudžbina za BiH iznosi 2.200 doza svaki mjesec, kazao je za Oslobođenje Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Prema njegovim riječima, jedna doza ovog lijeka koštat će 350 eura, a ukupan iznos kojeg će trebati platiti zavisiće od isporučenih količina.

- Želim naglasiti da pacijenti, kojima bude propisan Remdesivir kao terapija, neće morati plaćati lijek, dodao je Čerkez.

Nakon što je Evropska komisija danas potpisala ugovor o nabavci, za nadati se da bi se Remdesivir uskoro mogao naći i u upotrebi, prenos Oslobođenje.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.