8.10.2020. 18:57
0
Majkić i Bradara opleli po Turković, branio je Sarajlić
Delegati Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine raspravljali su o nekoliko poteza ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković.

Najviše primjedbi imali su delegati iz Kluba Srba, tačnije oni koji dolaze iz SNSD-a.

Tako je Dušanka Majkić (SNSD) ocijenila da se radi o jednom od najlošijih ministarstava.

"Komisije su više godina pokušavale da se ovo pitanje pokrene. Zašto ministrica opstruiše dogovor oko formiranja ekspertskog tima za pitanje Trgovske gore. Nerauzmni su to razlozi, ali ona ne smatra da treba podnosi račun povodom toga. Kako je moguće da se ona ne obazire na Predsjedništvo BiH, ona ni to ne poštuje. Bez saglasnosti radi. Ambasada Kine traži da povuče potpis sa neke deklaracije o ljudskim pravima u gradovima u Kini. Kako ona to smije raditi bez konsultacija s Predsjedništvom. Predsjedništvo donese zaključak da nema zapošljavanja u DKP-u, a ona neuspješnog direktora FIPA-e Gordana Milinića imenuje na mjesto ministra savjetnika u Pekingu", diskutovala je Majkić

Ono što je također smetalo delegatkinji iz SNSD-a su zastave na pola koplja 11. jula, na dan komemoracije i ukopa žrtava genocida.

"Njezin savjetnik upotrebljava govor mržnje. Zašto ga ona ne ukori", poručila je Majkić.

SDA-ov delegat Asim Sarajlić kazao je da zna šta je iniciralo Majkić.

"Nije ona opstruirala Trgovsku goru, bila je na licu mjesta. Nne želimo mi neke u kinesko - ruske alijanse, a sve je ovo neka politička priča i obojena je. Ono što Turković stavljate na teret su zastave na pola koplja za 11. juli, mi ovdje pričamo o EU i demokratiji, a vama su sporne zastave na pola koplja. Nemojte Dom naroda bombardovati ovako nečim, politička je tema, jest jučer Dodik iznio političke stavove oko Ujgura i njihovog statusa u Kini. Ne možemo zatvarati oči na nešto o čemu govori cijeli svijet", poručio je Sarajlić.

Dodao je da razumije političku poziciju Dušanke Majkić, ali je moli da zadrže nivo digniteta.

Majkić je istakla da je namjera bila da se vodi rasprava o ovoj instituciji.

Delegatkinja Lidija Bradara poručila je da neće ulaziti u sadržaj. 

"Ovaj Dom ima pravo da o svemu raspravlja. Ne mislim da je bilo šta sporno da dobijemo informaciju. Predlažem da zaključak glasi da se zadužuje Vijeće ministara da pripremi izvještaj o radu koji će poslužiti za raspravu o stanju u Ministarstvu vanjskih poslova i postupcima ministrice Bisere Turković. Možda će nas izvještaj demantirati", kaže Bradara.

Možda i najbolju ocjenu rasprave dao je delegat iz SDP-a Denis Bećirović, koji je poručio da je ovo mlaćenje prazne slame. 

"Nema od ove priče ništa, a ne bi je ni bilo da vi iz HDZ ne podržavate sve što dođe od SNSD-a. Ne znam kako vi podržavate sve što dođe iz SNSD-a, ali očekujete ustupke od SDA", istakao je Bećirović. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.