8.10.2020. 20:03
0
Berbić: Nećemo dopustiti da devet miliona KM šaptom nestane
Primjenom korona zakona u Tuzlanskom kantonu ostalo je neutrošeno devet miliona KM.

Tim povodom oglasio se Omer Berbić, član Gradskog odbora Naše stranke Tuzla.

"Frapantna je nestručnost Vlade TK kojoj je moglo ostati neutrošeno devet miliona KM namijenjenih za sanaciju posljedica pandemije. Jesu li se zapitali kako je to moguće? Da li su kriteriji za dodjelu pomoći bili možda prezahtjevni? I, što je najvažnije, znaju li da pandemija nije još prošla, da se privreda ne oporavlja, da i dalje veliki broj djece pohađa online nastavu a da nije za to adekvatno opremljeno i da nam je zdravstvo i kadrovski i materijalno-tehnički nedovoljno spremno za ovu pošast? Ako je taj novac greškom ostao neutrošen, odgovorni za tu grešku moraju odgovarati. Pa i najmanja nevladina organizacija ako ne utroši sredstva na ono za šta su planirana, donator je prestaje finansirati. Vladini donatori su poreski obveznici pa valjda misli ako je neko dužan plaćati porez da s tim novcem može raspolagati kako hoće. Novac koji je ostao mora se utrošiti na sanacije posljedica pandemije", smatra Berbić.

Međutim, dodaje, Vlada je već odlučila da ga raskrčmi na druge stvari. Nisu naveli na šta, osim nekoliko stvari, između ostalog i 200.000 na izgradnju zgrade Muftijstva tuzlanskog. 

"Novac se treba usmjeriti na zaštitu radnih mjesta, povećanje likvidnosti preduzeća, poticanje investiranja u proizvodne pogone, jer od kraja jeseni možemo očekivati dodatni sezonski pad ekonomske aktivnosti, a vlada prioritete postavlja na osnovu predizbornih interesa, a ne stvarnih potreba. To ćemo i tražiti u ime Naše stranke kao i da se pomoć za suzbijanje korone produži do kraja godine i da se revidiraju kriteriji za njenu dodjelu. Također, tražit ćemo da se građanima javno izlista plan utroška preostalih sredstava s obrazloženjima za svaku planiranu stavku. Nećemo dopustiti da devet miliona šaptom nestane", poručio je Berbić.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.