9.10.2020. 22:30
4
Sebija Izetbegović o koronavirusu, nepropisnom parkiranju i svakodnevnici: To ne smijem raditi ni ja, ni bilo ko drugi. Nikada ne mirujem, kada dođem kući čeka me isto što i druge zaposlene žene
Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u intervjuu za Hayat.ba, govorila je o svom poslovnom i privatnom životu, sreći i onome što je ispunjava.

Mnogi već dugo najavljuju drugi, intenzivniji val pandemije koronavirusa. Ima li panici mjesta s medicinskog aspekta?

- Dolaskom hladnijeg vremena svi će duže boraviti u zatvorenim prostorima, a to jeste pogodno za širenje koronavirusa. Isto je pogodno i za širenje gripe. Mjere opreza moraju stalno postojati. Koliko god je moguće, treba poštovati propisanu fizičku distancu, nošenje maski, pranje ruku, prirodno provjetravanje prostora. Nisam mišljenja da treba biti panike. Panika ne donosi ništa dobro. Treba poštivati mjere i biti na oprezu, hladno i racionalno.

Koliko se u proteklih nekoliko mjeseci KCUS uspio uspješno izboriti s “izazovima” pandemije?

- Općepoznato je da je KCUS jedina zdravstvena ustanova u KS koja liječi oboljele od COVID 19. Oformili smo Izolatorij na Podhrastovima, opremili ga i formirali ekipe stručnog i pomoćnog kadra. Više od 600 pacijenata bilo je hospitalizovano, a isto toliko ih je prošlo kroz punkt za opservaciju. Za pacijente u Izolatoriju „Podhrastovi“ uradili smo 602 CT-a, 1.138 RTG-a i 162.000 laboratorijskih pretraga. Od početka pandemije uradili smo 75.500 PCR testova. Pružamo uslugu za sve životno ugrožene bolesnike. Radimo operacije za sva hitna stanja i maligne bolesti. Kontinuirano pružamo usluge na Onkologiji – hemoterapije i zračenja. Na Hematologiji redovno radimo transplantacije koštane srži, bez obzira na pandemiju. Politraume, infarkt srca i još mnogo teških dijagnoza naša su svakodnevnica i sve pružamo po stepenu hitnosti. Čak i bolesnike pozitivne na koronu u hitnim stanjima sve vrijeme liječimo jer smo formirali sobe za izolaciju pri svakoj klinici. Blizu 200 naših uposlenika bilo je ili je i sada pozitivno na koronavirus. Borimo se da uz redovne obaveze sustignemo posao i za njih. Smatram da smo veoma uspješno obavili posao. Trebalo bi mnogo vremena da ispričam šta smo sve dobro uradili i radimo. Ponosim se radom KCUS-a  i našeg osoblja. Žao mi je što ne mogu nabrojati poimence sve predane i hrabre, pri tome veoma skromne ljude koji obavljaju ogroman posao u KCUS-u.

Stalno ste apelovali na građane da se pridržavaju mjera. Je li svijest građana dovoljno proradila u pogledu pridržavanja epidemioloških mjera?

Kada je broj pozitivnih u porastu, i građani postanu više disciplinovani. Tada strah od bolesti uvede disciplinu. Potpuno razumijem potrebu da se bude slobodan i da se „slobodno diše“, ali razum mora nametnuti poštivanje propisanih epidemioloških mjera, bez obzira na to koliko nas one sputavaju. COVID 19 je zastrašujuće teška bolest kada se razvije, s posve nepredvidivim tokom. Nema pravila. Nekad stariji, s više bolesti, prežive, a mladi, prethodno zdravi, podlegnu. Vidjeli smo strahovito teške oblike bolesti COVID 19 i zbog toga pozivam na oprez. Neće se svi pozitivni razboljeti, ali mogu zaraziti one u svojoj okolini. Efikasan lijek ne postoji. Vakcina je još upitna. Zato oprez! Poštujte propisane mjere.

Za ovaj medij je direktorica KCUS-a komentarisala i aferu “Respiratori” 

- KCUS je prije sedam dana od Ministarstva zdravstva KS dobio tri respiratora iz donacije UAE, koji su iste oznake i vrste kao i „sporni“. Serviseri iz Beograda su ih atestirali i pustili u rad, te dali dozvolu da ih koristimo. Dobili smo zvaničnu potvrdu od servisera i osoblje je educirano za rad na njima.

Također, Sebija Izetbegović je za navedeni medij govorila i o svojoj svakodnevnici.

- Moja svakodnevnica je sasvim obična. Radni dan uvijek pun. Volim svoj posao, hvala Bogu dragom. Radim ga s mnogo predanosti i ljubavi još uvijek. Rezultati rada su odlični i to mi daje novu energiju. Kada dođem kući, čeka me isto što i druge zaposlene žene. Sređivanje kuće, pijaca, samoposluga, kuhanje. Mašina za veš, suđe i pegla moje su najbolje prijateljice. Kućni poslovi su lijep način da se odmaknem od profesije i razbistrim mozak. Neradni dani su na drugi način radni. Uglavnom, nikad ne mirujem. Ono na šta posebno obraćam pažnju je da se redovno čujem s ljudima koje volim i koji su mi prijatelji.

Ovako je za Hayat.ba Sebija Izetbegović komentarisala nedavno nepropisno parkiranje u centru Sarajeva, o čemu su pisali brojni mediji.

- Nažalost, da, stala sam na nepropisno mjesto. To ne smijem raditi ni ja, ni bilo ko drugi. Ne opravdava me ni činjenica da se radilo doslovno o tri minute, da sam imala upaljena sva četiri žmigavca i da je policajac rekao: „Nema problema ako nećete dugo“. Naročito ja ne smijem napraviti takvu grešku, jer ne želim biti uzor nekima u činjenju nečega što nije propisno. To što i masa drugih čine tako nešto, čak i mnogo gore od toga, pa ugrožavaju  sigurnost drugih u saobraćaju, nimalo me ne opravdava.  Platila sam kaznu, ali je ona ništa spram onoga koliko mi je bilo neprijatno, rekla je Sebija Izetbegović za Hayat.ba.


(Lejla Trle) 

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.