26.10.2020. 12:58
0
Opća bolnica danas prima pacijente sa Podhrastova, prvo se pune bolnice pa tek drugi kapaciteti
U Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ danas je otvoren Infektivni odjel za smještaj lakših i srednje teških pacijenata zaraženih koronavirusom.

Direktor Ismet Gavrankapetanović je na konferenciji za štampu objasnio da su Odjel formirali u posljednjih sedam do osam dana. Odjel se nalazi u manjoj zgradi bolnice, gdje su nekada bile ambulante. Kako je kazao, Zavod za javno zdravstvo i UNDP provode i aktivnoati na osposobljavanju nekadašnje garnizone ambulante, te je izrazio očekivanja da će taj prostor pripasti na postupanje Općoj bolnici, jer se nalazi u njihovom krugu.

On je kazao da ih je kolega Baljić sa KCUS-a obavijestio da se radi i na osiguranju dodatnih kapaciteta na Infektivnoj klinici te bolnice, kako pacijenti ne bi morali biti smještani u improvizirane objekte.

Podcrtao je i da su zaposlenici Opće bolnice otvoreni za sve pacijente i da ne zapuštaju ostali dio svog posla.

Upitan za "prepucavanja" na relaciji KCUS-Opća bolnica, kazao je da se radi o raspravama, te je rekao da poziva Vladu KS da formira nezavianu komisiju koja bi utvrdila stanje u obje bolnice, kako bi se prevazišla, kako je kazao, anarhija.

Infektolog Ednan Drljević, jedini koji sada radi u Općoj bolnici kazao je da nema mjesta panici i da su iz izolatorija Podhrastovi najavili premještaj deset do 20 pacijenata. 

Drljević je kazao da nema mjesta panici i da je KS najbolji kanton, ima najviše zdravstvenog kadra, ima najviše postelja. 

„Ukoliko se postupi po naredbi Federalnog ministarstva i ukoliko mi kao kantonalna bolnica preuzmemo svoje ingerencije mi ćemo učiniti sve da ispoštujemo naredbdu o 30 posto kapaciteta. Molim da damo ljudima nadu da ćemo se izboriti i molim ih da se javljaju i da imaju povjerenja“, kazao je Drljević.  

On je kazao da se treba ispoštovati struka i da resursi postoje. 

Sead Željo, predsjednik UO Opće bolnice zahvalio se medijima što su pravovremeno informisali građane i za ovo što se danas dešava. 

„Zadovoljstvo je raditi sa ovakvim menadžmentom, ljekarima, sestrama, članovima UO koji su predano radili i mislim da ćemo uspješno ovo prevazići“, kazao je Željo.

Anis Krivić kojeg je premijer Mario Nenadić ovlasti da ga mijenja kazao je da je „prenapuhana priča oko dešavanja u KS a koje se tiču slobodnih kreveta, izolatorija.“

„Meni je žao što se moram time baviti to nije moja struka. Jučer smo imali jednu totalnu konfuziju između javnosti i Vlade KS. Nakon popune Opće bolnice ići će se na popunu dodatnih kapaciteta.

Postoji plan, dogovor i priča koja se dešava. Javnost mora znati da nije vrijeme da bilo ko stavlja bilo kakve interese ispred bilo čega. U toku dana pokušavam da sagledam cijelu sliku. Ne preuzimam nikakvu ulogu ministra zdravstva već u odsutnosti premijera Nendića ja sam njegove oči i uši i glas medijima“, kazao je Krivić dodavši da nije dobio informacije od KCUS-a o dodatnom kapacitetu. 

Na pitanje šta je sa privremenim izolatorijem koji bi trebao biti uskoro otvoren u Đačkom domu ŽIŠ ministar je kazao da Vlada neće donijeti nijednu odluku koja će ugroziti našu djecu. 

„Neće se otvoriti bilo kakav izolatorij koji je blizu naše djece. Ne dešava se to tako baš paušalno, epidemiolozi obiđu mjesto i dadnu svoje mišljenje. Potrebno je znati u kojoj fazi taj izolatorij dolazi u obzir. Mi moramo imati plan B i plan C, možda za 15 dana budemo razgovarali o većim brojevima i preduzimati mjere. Vlada KS će u svakom trenutku raditi u skladu sa zakonom i da svojim odukama neće ugroziti zdravlje stanovništva. Dobio sam izvještaj epidemiologa i u kojem je taksativno pobrojano zašto u istoj zgradi ne može biti i izolatorij i vrtić“, kazao je on. 

Svi kapaciteti bolnički će morati biti popunjeni prije nego se pacijenti budu smještali u neke privremene izoaltorije, u ovom trenutku nemam sve informacije ali ću ih imati, kazao je Krivić. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.