27.10.2020. 12:13
0
Tražite rješenja: Troškove kućne izolacije po Zakonu snosi kanton
Iako vlasti nisu zvanično obznanile Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u Federaciji BiH jasno propisuje kućnu izolaciju.

Prema zakonu, trošak kućne izolacije pada na teret budžeta kantona! Zaštitite stoga svoja prava koja vam po zakonu pripadaju.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u članu 47. tog zakona se kaže sljedeće:

„Kućna izolacija provodi se u svim slučajevima kada se na osnovu ocjene epidemiološke ugroženosti izoluju članovi porodice za koje postoji sumnja da su oboljeli od zaraznih bolesti, a koja se mora isključiti kliničkim i dijagnostičkim metodama. O kućnoj izolaciji odlučuje nadležni kantonalni ministar na osnovu epidemiološkog izvještaja nadležnog kantonalnog zavoda, uz konsultovanje stručnog ekspertskog tima nadležnog kantona u roku od 24 sata rješenjem protiv kojeg je dozvoljena žalba koja ne odlaže izvršenje. Kućna izolacija traje dok se zarazna bolest klinički i dijagnostički ne isključi. Troškovi kućne izolacije padaju na teret budžeta kantona“.

"Dakle, zakon vam garantuje određena prava. Tražite od ljekara ili epidemiologa rješenje o izolaciji. Insistirajte na tome, moraju vam dati rješenje. Ali, pazite, uglavnom izbjegavaju da daju rješenje upravo zbog ovog člana zakona nego vas upute ljekaru da vam otvori bolovanje. Tražite rješenje o izolaciji i onda tražite da vam se iz budžeta kantona u kojem živite pokriju troškovi izolacije. Prema zakonu imate prava na to. Ne dozvolite da ljudi na vlasti, ljekari i epidemiolozi uzimaju od vas sredstva na koja imate pravo tako što vam neće izdati rješenje nego doznake za bolovanje", navodi se na društvenim mrežama.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.