10.11.2020. 13:05
0
Prije 27 godina, granatama Vojske RS ubijeno devet civila, među njima i petero djece
Delegacija Kantona Sarajevo danas je položila cvijeće na mjesto masakra u ulici Žrtava fašizma kod broja 12 u naselju Otoka, u znak sjećanja na devet ubijenih sugrađana.

Ovaj masakr počinila je Vojska RS, prije 27 godina, kada je sa položaja iz Nedžarića ispalila tri granate, čijim je gelerima tada ranjeno još 38 naših sugrađana.

Na ovom mjestu je ubijeno petero djece: dvogodišnja Elma Geko, četvorogodišnji Semir Haseta, šestogodišnji Ibrahim Huskić, osmogodišnja Amina Hećo i devetogodišnji Ajdin Hodžić, kao i naši sugrađani Slavojka Govedarica, Vinko Lončar, Silvijo Mačorović i Božidar Šuka.

Amina Hećo preminula je na rukama oca Ragiba.

“Čuo sam kada je pala prva granata i dotrčao ispred zgrade zabrinut za svoje. Našao sam Aminu, davala je znake života, htjela je nešto reći, ali nije mogla. Izdahnula je na mojim rukama”, ispričao je neutješni otac, ponavljajući u suzama “ne ponovilo se, ne ponovilo se“.

Zajedno sa sinom i suprugom, proučio je fatihu i ostavio cvijeće ispred spomen-obilježja ubijenim.

Cvijeće su položili i počast žrtvama odali i sugrađani, rodbina i prijatelji, delegacije Grada Sarajeva, Općine Novi Grad, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Unije civilnih žrtava rata KS, Savjeta Mjesne zajednice Otoka, učenici Osnovne škole „Mehmedalija Mak Dizdar“, te predstavnici političkih partija.
 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.