15.11.2020. 17:30
0
Koalicija Pod lupom: U Tešnju glas za 10 litara dizel goriva
Bugarski voz, odnosno dolazak birača na biračko mjesto sa popunjenim glasačkim listićima i odlazak sa setom praznih glasačkih listića je zabilježen na dva biračkih mjesta u Starom Gradu u Sarajevu i Brčko distriktu BiH. Obje situacije su pravovremeno riješene, saopćeno je danas Koalicije Pod lupom.

Kako je navedeno u saopćenju, a 19 biračkih mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta, dok su zastrašivanja ili vršenja pristisaka na glasače zabilježeni na 4 biračka mjesta u Tuzli, Zavidovićima, Visokom i Sanskom Mostu.

''Posebno radikalan slučaj kupovine glasova birača na dan izbora zabilježen je Tešnju gdje SDA Tešanj vrši podjelu potvrda o izdavanju 10 litara dizel goriva na benzinskoj pumpi Hifa d.o.o. Krndija. Na 3 % biračkih mjesta primijećeni su slučajevi glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata. Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na čak 50 % biračkih mjesta. Posmatrači „Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili porodično/obiteljsko glasanje gdje je na 66 % biračkih mjesta uočeno do deset slučajeva ove vrste nepravilnosti. Više od deset slučajeva porodičnog glasanje je zabilježeno na šest biračkih mjesta, u Maglaju, Srebreniku, Brčko distriktu BiH, Ilijašu i Gradačcu i Živinicama'', saopćeno je iz Koalcije.

Na dva biračka mjesta je zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U 3 % slučajeva tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

''Posmatračima Koalicije „Pod lupom“ je bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na 99 % biračkih mjesta.

Koalicija je zaprimila više desetina prijava građana koji ne mogu ostvariti biračko pravo zbog toga što su pozitivni na COVID-19 ili su u izolaciji, prijava građana koji su pronašli da su registrovani za glasanje putem pošte, prijave o promotivnom materijalu u blizini biračkog mjesta, prijave o kršenju izborne šutnje, prijave o kupovini glasova ili pritisaka na birače.

Koalicija „Pod lupom“ po prvi put prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost na Lokalne izbore 2020 do 14:00 sati je 35,2 % (sa marginom statističke greške od +/- 0,83% na intervalu od .95 procentne tačnosti).

Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ''Pod lupom'' na besplatan broj 080 05 05 05 ili na sljedećem linku https://bih2020.electionsobserver.org/neregularnosti/ .

Sljedeća press konferencija održat će se u 23:00 h, kada će Koalicija „Pod lupom“ pružiti informacije o procesu glasanja i zatvaranju biračkih mjesta.

Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatoru za odnose s javnošću Koalicije ,,Pod lupom'' Hasanu Kamenjakoviću putem elektronske pošte pr@podlupom.org ili telefona 063 396 521'', saopćeno je iz Koalicije .
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.