21.11.2020. 13:00
0
Dodik tražio da EU što prije pošalje novac pa pred Borrellom kazao: Neke apstraktne priče o građanima ovdje neće moći
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije Josepom Borrellom, kazao je da je BiH neophodan novi paket pomoći kako bi se oporavila od pandemije.

Dodik je pozvao Evropsku uniju te zamolio Borrella da našoj zemlji pomogne oko kreiranja i ubrzavanja paketa pomoći.

-Do sada se naša država i kreditno zaduživala kod brojnih institucija među kojima je i MMF tako da nam treba novi paket pomoći koje nam, vjerujem, Evropska unija može osigurati. Zbog toga pozivam EU da pomogne BiH kao što to čini s ostalim evropskim zemljama. Potpuno sam uvjeren u vašu dobronamjernost, zahvalan sam i mislim da svi zajedno moramo uložiti dodatan napor kako bi prevazišli sve probleme, naveo je Dodik.

Ponovio je Dodik svoju tezu da je BiH "sastavljena od dva entiteta", iako se u Dejtonskom mirovnom sporazumu navodi da se BiH "sastoji od dva entiteta", što je bitna razlika.

- To je osnov za sve buduće dogovore u BiH. Neke apstraktne priče o građanima svakako ovdje neće moći da daju kratkoročne ni srednjoročne rezultate. Razgovarali smo o svemu tome i baš oko toga imamo probleme. BiH se odnosi različito prema Dejtonskom sporazumu – poručio je Dodik.

Dodik se veći dio svog govora osvrnuo na Dejtonski sporazum navodeći da je 25 godina od njegovog parafiranja i potpisivanja te dodao da je Borellova posjeta posebno važna na ovaj značajan datum.

-Decenijama nakon toga nema sukoba na etničkoj bazi u BiH jer je Dejtonskim sporazumiom postignut mir i značajno pomirenje te je to njegova najveća vrijednost. I kako je rečeno, Dejtonskim sporazumom je određeno kako da u njoj žive narodi na bazi konstitutivnosti i to je najvažnija činjenica u BiH. I to je bila tema današnjeg razgovora i moram vam reći da se 20 godina nakon Dejtona u RS-u dan potpisivanja slavi kao neradni dan, što nije slučaj u Federaciji BiH, poručio je Dodik.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović nakon sastanka je kazao da se nada da će bh. političari nakon današnjeg sastanka prevazići nepotrebne svađe.

-Za nas je danas važan dan u BiH, rekao bih i u Evropi i svijetu. Obilježavamo 25. godišnjicu uspustave mira u BiH, tim povodom smo ugostili velikog prijatelja. Dolaskom u BiH dao je značaj ovom datumu, rekao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da su danas nastavljeni raniji razgovori sa Borrellom, te je istaknuo da Evropska komisija i EU stoji iza napretka BiH, pruža neophodnu pomoć i u trenutnim situacijama i generalno kada je riječ o evropskom putu BiH.

-Ovo nije protokolarna posjeta. Nastavili smo razgovore iz Brisela. Posjeta potvrđuje da EU stoji iza napretka Bosne i Hercegovine, pruža pomoć i u trenutnim situacijama, ali i generalno na našem putu ka EU, kazao je Komšić u kratkom obraćanju.

Podsjećamo, Borrell će nakon sastanka s Predsjedništvom BiH posjetiti Muzej ratnog djetinjstva, nakon čega slijede susreti sa zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i Biserom Turković, a zatim i s članovima Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

(Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.