24.11.2020. 13:27
0
Bećirović zatražio da Tužilaštvo BiH otvori predmet 'hidrocentrala'
Denis Bećirović, delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici Doma je kazao da dogovor o gradnji hidrocentrala na Drini bez međudržavnog sporazuma između BiH i Republike Srbije neustavan.

"To je krajnje neozbiljno i ne znam kako se premijerka Srbije Ana Brnabić usudila na to jer to nisu dobrosusjedski odnosi", kazao je Bećirović.

Podsjećamo, premijer Republike Srpske Radovan Višković i Ana Brnabić su potisali Sporazum o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem toku Drine.

Odgovor na pitanje tražio je od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije (SNSD) koji danas ne prisustvuje sjednici te mu na to pitanje nije odgovorio.

Bećirović je stoga pozvao Tužilaštvo BiH da otvori konkretan predmet u vezi s tim slučajem jer se radi o narušavanju ustavnog poretka i Državno tužilaštvo treba otkriti da li ima zloupotreba državnih institucija.

Zatražio je i posebnu tematsku sjednicu Doma o tome, a visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka te ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Tursković (SDA) pozvao da o svemu obavijeste relevantne međunarodne institucije.

Podsjetio je da Srbija duguje BiH sedam milijardi KM kada je riječ o raspolaganju hidroenergetskim potencijama posebno na području Zvornika i Bajine Bašte koji pripadaju i BiH.

Istaknuo je da ta pitanja treba rješavati dijalogom i argumentirano u međudržavnim odnosima, a ne komplicirati ih kroz antiustavno djelovanje.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.