24.11.2020. 14:18
0
Dom naroda: Dragoljub Reljić izabran za direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH
Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Savjet ministara BiH. Dom je usvojio i Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Na usaglašavanje Kolegijumu Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućeno je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije i Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Dom nije usvojio, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, predlagača delegata Denisa Bećirovića.

Prethodno, Dom je usvojio Bećirovićev zahtjev da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.  Nije usvojen ni Prijedlog zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, čiji je predlagač delegat Denis Bećirović. Dom je prethodno usvojio Bećirovićev zahtjev da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Dom je usvojio zaključak iz Mišlјenja Zajedničke komisije za lјudska prava koji glasi: 

„Nalaže se Savjetu ministara BiH da do kraja ove kalendarske godine u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o zaštiti ličnih podataka Bosne i Hercegovine“.

Usvojena je Informacija o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju ministarke inostranih poslova Bosne i Hercegovine, dostavlјena od delegatkinje Dušanke Majkić.

Usvojen je i zaključak delegata Asima Sarajlića koji glasi: „Pozivaju se entitetske agencije državne službe i Vlada Brčko Distrikta BiH da u što kraćem roku uspostave i učine operativnim registar zaposlenih u institucijama entiteta i Brčko Distrikta BiH s podacima o nacionalnoj, polnoj, kvalifikacionoj strukturi, te nacionalnoj strukturi rukovodećih službenika“.

K znanju je primljena Informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za period januar – decembar 2019. godine. Dom nije usvojio Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2019. godinu, niti je primio k znanju programske planove i Finansijski plan BHRT-a za 2020. godinu. Nije usvojena delegatska inicijativa Denisa Bećirovića kojom Dom naroda PSBiH
poziva Predsjedništvo BiH da, u najkraćem mogućem roku od dana usvajanja ove inicijative, donese Odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH na državnoj granici Bosne i Hercegovine s cilјem pomoći Graničnoj policiji BiH u zaustavlјanju ilegalnih prelazaka državne granice i obezbjeđenja sigurnosti za sve narode i građane Bosne i Hercegovine.

Dragoljub Reljić izabran je za direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH. Usvojen je izvještaj o utvrđivanju liste uspješnih kandidata za imenovanje sedam članova Kancelarije za razmatranje žalbi u Sarajevu, dostavljen od Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH. Usvajanjem ovog izvještaja Marko Kolobarić, Adin Kondžić i Siniša Tešanović imenovani su za članove Kancelarije za razmatranje žalbi u Sarajevu iz reda stručnjaka upravnog prava i/ili upravnog postupka. Za članove Kancelarije za razmatranje žalbi u Sarajevu iz reda stručnjaka u oblasti izvođenja radova, javnih nabavki, transporta i strateškog poslovnog upravljanja imenovani su Sanela Salihović, Nikolina Silak i Jelena Račić.

Dom naroda usvojio je i zaključak kojim se mijenja Zaklјučak PSBiH od 11. 09. 2020. godine, usvojen na 12. sjednici Doma naroda, održanoj 08. 10. 2020. godine. Naslov izmijenjenog zaključka glasi: Zaklјučak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za provođenje procedure za imenovanje po pet članova filijala Kancelarije za razmatranje žalbi u Banjaluci i Mostaru i jednog člana Kancelarije za razmatranje žalbi u Sarajevu. Prema usvojenom zaključku, tačka 1. mijenja se i glasi: Osniva se Privremena zajednička komisija oba doma PSBiH za provođenje procedure za imenovanje po pet članova Kancelarije za razmatranje žalbi, Filijale u Banjaluci i Filijale u Mostaru, od kojih su tri člana priznati stručnjaci upravnog prava i/ili upravnog postupka, a dva člana su stručnjaci u oblasti izvođenja radova, javnih nabavki, transporta i strateškog poslovnog upravlјanja i jednog člana Kancelarije za razmatranje žalbi u Sarajevu. Mijenja se i tačka 3. ranije usvojenog zaključka i glasi:  zadatak Privremene zajedničke komisije je da, u skladu sa zakonom, provede proceduru oglašavanja za po pet članova Kancelarije za razmatranje žalbi, Filijale u Banjaluci i Filijale u Mostaru, od kojih su tri člana priznati stručnjaci upravnog prava i/ili upravnog postupka, a dva člana su stručnjaci iz oblasti izvođenja radova, javnihnabavki, transporta i strateškog poslovnog upravlјanja i jednog člana Kancelarije za razmatranje žalbi u Sarajevu iz reda ostalih, i domovima predloži kandidate u Kancelariju za razmatranje žalbi radi imenovanja na mandat od pet godina. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.