29.11.2020. 11:36
2
Hukeljić o VSTV i Tegeltiji: Došao trenutak kada se struka mora čuti
Pozvali smo VSTV da održi hitnu sjednicu i raspravu o najnovijem ”slučaju Tegeltija” i da omogući javnosti i struci da čujemo sve argumente koje članovi Vijeća budu iznosili, kada budu odlučivali o ovom pitanju, rekla je Šeila Heljić, predsjednica Zajedničkog koordinacionog tijela Udruženja sudija i tužilaca BiH.

O zahtjevu Zajedničkog koordinacionog tijela Udruženja sudija i tužilaca BiH da se rasprava o audio-snimku stavi kao tačka dnevnog reda sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te da se a se govori o tome javno i transparentno, ako Tegeltija i Buha odbacuju optužbe za pokušaj nezakonitog zapošljavanja, Heljić, u Dnevniku 2 BHRT-a kaže kako se “mora napraviti razlika između općeg interesa koji nadilazi jedan stav pojedinca u vezi s određenim činjenicama.

“Nesporno je, moraće se provjeriti u postupku pred nadležnim organima, ne ulazeći u autentičnost snimka koji smo imali priliku vidjeti. Opet, nije fer prema građanima da stavljamo na kocku poljuljano povjerenje, pa makar se tu radilo i o članovima VSTV-a, pa i o samom predsjedniku Upravo smo mi kao Zajedničko koordinaciono tijelo, kada smo pozvali Vijeće da održi hitnu sjednicu i raspravu o ovom pitanju, pozvali Vijeće da omogući javnosti i struci da čujemo sve argumente koje članovi Vijeća budu iznosili, kada budu odlučivali o ovom pitanju”, kaže Heljić.

Dodaje kako sudijama i tužiocima nije nimalo svejedno u kakvoj klimi rade i žive i u kakvom ozračju obnašaju društveno odgovorne funkcije u interesu građana.

“Nije moguće efektivno obavljati ni sudijsku i ni tužilačku funkciju, a da pritom nemate povjerenje naših građana i nije nam svejedno kakva je percepcija javnosti, vjeruju li građani pravosudnom sistemu”, kaže Heljić.

Podcrtava kako građani prijavljuju saznanja da je neko prekršio zakon i da su spremni sarađivati tokom cijelog postupka, prilikom čega je ključna stavka povjerenje.

“Međutim, mi to gubimo iz dana u dan, ne preduzimajući ništa u odbranu našeg kredibiliteta, mislim na nosioce pravosudnih funkcija. Naprotiv, nekako se stiče dojam da pojedinci unutar naših redova-sudijskih i tužilačkih -nekako upadljivo manifestuju suprotne tendencije, što sada postaje opasno ponašanje za društvo”, kaže Šeila Heljić.

O ulozi Zajedničkog koordinacionog tijela, Heljić kaže kako nemaju nikakav uticaj na procese, uključujući i one reformske.

Došao je trenutak kada se glas struke mora čuti i uvažiti. Stepen povjerenja u pravosuđe je na najnižem nivou , s tendencijom da se ta degradacija povjerenja i dalje nastavi”, kaže Heljić.

Dodaje kako ne mogu preuzeti odgovornost kao struka, ako kao struka ne mogu uticati na procese.


(Patria)

BiH
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.