3.12.2020. 14:18
0
Čak devet članova VSTV-a tražilo ostavku Milana Tegeltije: Ovo su osobe koje ga brane, a ovo su osobe koje su za njegovu ostavku
Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine počela je u 10 sati, prenosi Dnevni Avaz.

Piše: Haris Ahbabović

Na dnevnom redu sjednice je jedna tačka – aktuelna situacija. članovi VSTV-a raspravljat će o novoj aferi čiji je glavni akter predsjednik Milan Tegeltija. Od 15 članova VSTV-a, sjednici prisustvuje njih 14. Predstavnik Suda BiH Dragomir Vukoje je odstutan jer se nalazi na bolovanju.

Podsjećamo, Tegeltija se prošle sedmice našao u središtu nove afere nakon što je u javnost procurio snimak njegovog navodnog razgovora o imenovanju sestre bivše članice VSTV Milijane Buha na jednu od pravosudnih funkcija.

Berina Alihodžić, zamjenica glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i članica VSTV-a, zatražila je Tegeltijinu ostavku.

-  Nesporno je da je nezakonit snimak, ali ima sudska praksa da se takvi snimci mogu upotrijebiti kao dokaz ako je javni interes. Predsjedniče, kažete da ste znali da vas prate prisluškuju. Jeste li to prijavili? Zašto nas niste obavijestili? Da znam i ja jesam li praćena. Ja lično vjerujem u onaj snimak. To je moje pravo. Buha je četiri godine ovdje. Odlično zna šta je sukob i interesa. Šta ima da se sastaje i s vama o tome priča. Pa eto osnovana sumnja za istragu. Poljuljan je ugled institucije. Ja nemam nikakav pritisak ni OHR-a ni bilo koga. Najbitnije je da građani imaju povjerenje u nas i kolege. Hoću časno da odem u penziju. Ja sam spremna ovog časa podnijeti ostavku ako smo mi problem.  Ali vi biste trebali, zbog svega ovoga jer do sada ste bili častan čovjek. Molim vas da podnesete ostavku-  navela je Alihodžić.

Selim Karamehić je kazao da nadležne institucije trebaju istražiti i utvrditi da li je snimak autentičan, ali da je VSTV tri godine na tapetu zbog propusta i grešaka.

- Krenuli smo od onih zaključaka o istraživanju prošlosti, zatim slučaj Alešević, zatim odbijanje saradnje sa Privremenom istražnom komisijom – izjavio je Karamehić.

Jadranka Stanišić je ipak poručila da treba ispitivati odgovornost onoga ko je snimak nabavio i objavio, a ne Milana Tegeltije.

- Ne možemo ispitivati ničiju odgovornost samo zato što neko stalno radi nešto protiv njega - rekla je članica VSTV Stanišić.

Ostavku je međutim zatražila i član VSTV i Amila Mimica-Kunosić.

Ona je dodala da jeposljednji istup Tegeltije na izvještaj OSCE-a nije bio uredu.

 -  Trebalo je sazvati hitnu sjednicu da raspravljamo šta možemo poduzeti i rješavati i šta je Vijeće do sada uradilo. O našim stvarima se ne priča i upravo iz ovih razloga smatram da treba da podnesete ostavku ako Vijeće želi zadržati koliko-toliko dignitet- navela je ona.

 - Niko nije nezamjenjiv i ja radi zaštite integriteta Vijeća i vraćanja integriteta, predlažem da date ostavku na funkciju člana Vijeća, ali i predsjednika. Ukoliko ne, predlažem da Vijeće danas prema Zakonu o VSTV-u smijeni Milana Tegeltiju -  kazala je Biljana  Simeunović.

Tegetija je i danas ranije tokom obraćanja članovima VSTV-a kazao da je snimak montiran, da nije zakonit i da nije autentičan.

To je  montaža -  poručio je Tegeltija i naveo da ga prate, prisluškuju i uhode.

On je ranije Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv uposlenika OSA-e. 

Moguće je da danas Tegeltija bude smijenjen, ukoliko ne dobije podršku svih članova VSTV-a.

Upravni odbor PIC-a jučer je posebno naglasio potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) radi uspostavljanja temeljitog postupka provjere imovine sa ciljem boljeg rješavanja sukoba interesa i drugih pitanja povezanih s integritetom, jačanja neovisnosti, integriteta i odgovornosti sudaca, tužitelja i članova VSTV-a, te da bi se omogućio pravni lijek protiv odluka VSTV-a. 

Upravni odbor PIC-a primio je k znanju odluku članova VSTV-a da se očituju povodom nedavnih dešavanja i podstiče ih da poduzmu odgovarajući korak kojim će se povratiti povjerenje u tu instituciju", naveli su iz u komunikeu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, prenosi Avaz.

Prema posljednjim informacijama koje dolaze sa sjednice VSTV-a, Milan Tegeltija bi ovaj put mogao da bude jako blizu da podnese ostavku, jer to od njega traže brojni članovi VSTV-a.

Do sada se devet članova izjasnilo da Tegeltija ne treba biti njihov predsjednik, tri članice su ga podržale. Jedan član nije prisutan što znači da se još tri člana nisu izjasnila. Željka Radović, Jadranka Stanišić i Duška Bogojević su branile Tegeltiju, te su rekle da mu je ugrožena sigurnost.

Osobe koje su saglasne da Tegeltija treba da podnese ostavku su: Berina Alihodžić, Goran Nezirović, Sanela Gorušanović Butigan, Selim Karamehić, Amila Kunosić, Slavo Lakić, Monika Mijić i Lejla Hodžić.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.