3.12.2020. 18:31
0
Narukvica za temperaturu i distancu
Učenici JU Gimnazija Bihać, učesnici Noći istraživača BiH, inspirisani Covid pandemijom, napravili su prototip narukvice koja mjeri istovremeno temperaturu i distancu u realnom vremenu. Noć istraživača se organizuje od 2005. redovno, pod pokroviteljstvom programa Evropske unije Horizont 2020. Njihov izum je samo jedan od projekata koji učestvuje na učeničkom takmičenju.

Tim pod nazivom “Sherlock Ohms” bihaćke gimnazije čine učenici Dženan Midžić, Alen Hrnjić i Harun Hadžić, a pod mentorstvom profesorice Sanje Mihić.

- Oni su ovim projektom dali doprinos u borbi protiv pandemije koronavirusa tako što su napravili prototip pametnih narukvica koje korisniku omogućuju održavanje distance i samostalno mjerenje temperature, bez obzira na to gdje se nalazili. Bile bi jeftine za proizvodnju, a svakako i lijepo izgledale, saopćili su iz bihaćke gimnazije.

Ono što njihov patent razlikuje od drugih sličnih na rastućem tržištu je činjenica da ne koriste pomoć satelita u praćenju i lociranju. Osim toga, izum gimnazijalaca daleko je jeftiniji za napraviti.

- Cilj našeg projekta je izrada alata koji može pomoći u borbi protiv koronavirusa, koji bi bio tačan, kompatibilan i, prije svega, svrsishodan. Raniji alati su koristili satelitsko praćenje ljudi, što ne ide u korist poželjnosti samog aparata. Za mjerenje udaljenosti koristimo ultrazvučni senzor i mjerenje temperature preko senzora za temperaturu. Naš uređaj ima tu prednost da čuva našu privatnost, a vrši precizna mjerenja, kazali su gimnazijalci.

Za razliku od uređaja baziranih na GPS i blutooth tehnologiji, njihov uređaj može funkcionirati nezavisno od drugih, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.