9.12.2020. 8:34
1
Policija hapsi Zijada Blekića: U toku je pretres njegove kuće i još 14 adresa u Sarajevu
Policija je jutros upala u kuću sarajevskog biznismena Zijada Blekića, saznaje Istraga.ba. U toku je pretres i očekuje se njegovo hapšenje.

Nalog je izdalo Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Na osnovu istog naloga policijske agencije od jutros pretresaju najmanje 14 lokacija na području Sarajeva.

Ova akcija ima veze sa slučajem poznatim kao NLB Vradis.

Istraga u ovom predmetu traje od 2010. godine, a usmjerena je protiv nekoliko osoba i pravnih lica iz Slovenije te više bh državljana.

-Prijavljeni su stekli protivpravnu korist od 28,7 miliona maraka te istim sredstvima raspolagali držeći ih u sefovima, na bankovnim računima, transferisanjem na različite račune, podizanjem većih iznosa u gotovini, a sve sa namjerom prikrivanja njihovog izvora, navedeno je u izvještaju SIPE dostavljeno Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Ranije je, u okviru ovog predmeta, bilo nekoliko pretresa. U oktobru prošle godine službenici SIPA-e, u akciji kodnog naziva “Profit”, blokirali su skoro više od sedam miliona maraka koji su se nalazili na računima osumnjičenih i firmi koje se dovode u vezu s njima.  Ukupmo se radilo o 24 računa otvorena kod devet banaka i jednog investicionog fonda. Mediji su ranije pisali da su u okviru ovog predmeta osumnjičei vlasnik brokerske kuće “Eurohaus” Zijad Blekić, njegov nekadašnji zamjenik Edin Dizdar, direktor “Vradis investicije” Ramiz Bibić, bivši direktor “Vranice” Naser Daca, direktor i suosnivač “Profin Investa” Daver Halilbegović, suosnivač i predsjednik Nadzornog odbora “Profin Investa” Armin Mulahusić, koji je također obnašao dužnost direktora “Eurohaus Investa” Zijada Blekića.

NLB grupacija Ljubljana je 2007. godine započela proces izgradnje stambeno-poslovnog centra na Marijin Dvoru u Sarajevu, a zemljište za njegovu izgradnju, površine oko 16.000 m2, je kao posrednik trebala kupiti kompanija “Profin Invest”.

Zemljište je kupljeno od kompanije “Unioninvest izgradnja objekata” Ibrahima Jusufranića, a prema nalazima iz istrage SIPA-e, Daver Halilbegović i Armin Mulahusić iz “Profin Investa” su navodno obećali da će bez naknade prenijeti dijelove svojih uloga u “Profin Investu” na kompaniju “Žerjav” Ljubljana (50 posto) i “Vranica” (25 posto). Ti iznosi udjela nisu upisani u Registar, ali su 2008. godine poslužili kao osnov za dobijanje kredita za kupovinu zemljišta u iznosu od 41 milion KM, piše Istraga.ba.

Zatim su Halilbegović i Mulahusić sa Jusufranićem kao direktorom firme “Unioninvest izgradnja objekata”, sudeći prema optužbama, zaključili ugovor o kupovini zemljišta na lokaciji Kvadrant C Marijin Dvor po cijeni od 31,6 miliona KM, iako je procijenjena vrijednost istog, navodno, iznosila 15 miliona KM.


(Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.