31.12.2020. 17:58
0
Migrantima na Lipi dijeli se odjeća, hrana, vreće za spavanje, kod Bire sve više građana
Stotine migranata na Lipi čekaju neku vijest o mogućem prebacivanju na drugu uslovnu lokaciju nakon što su se međunarodne organizacija povukle prošle sedmice iz kampa koji nema uslove adekvatne za boravak migranata u zimskim uslovima.

U popodnevnim satima predstavnici međunarodnih organizacija IOM.a, Crvenog krsta, UNHCR-a dijelili su migrantima na Lipi zimsku odjeću, vreće za spavanje i hranu. 

"Umanjivanje patnje ali nije rješenje. Omogućiti odgovarajuće sklonište ", napisao je na Twitteru Peter Van der Auweraert šef Misije IOM-a.

Migranti se još uvijek nalaze u onome što je ostalo od kampa Lipa. Vijeće ministara BiH jutros je donijelo odluku na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH da se migranti privremeno izmjeste u Biru koja je zatvorena krajem septembra. Kantonalne i lokalne vlasti poručile su da tu odluku neće sprovesti i da se traži drugo rješenje. Ponudili su da se iz Bire prebace kontejneri u Lipu. 

Sve veći broj građana okuplja se ispred Bire iščekujući razvoj događaja. 

Danas su na Lipu poslani i šatori koji bi se trebali postaviti. 

Iz Evropske unije zatražili su od bh. vlasti da otvore Biru i da se migranti tu smjeste. 

Inače, danima kamp obezbjeđuju pripadnici MUP USK i za sada nije bilo većih incidenata. 

(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.