19.1.2021. 0:49
2
Oglasila se dr. Edisa Trumić: Nikada u svom radu nisam dovela u pitanje poštivanje i kredibilitet studenata
Nakon što je u medijima pušten audio snimak u kojem prof. dr. Edisa Trumić navodno sudente naziva kerovima, dr. Trumić odlučila je demantovati te navode.

"Zaprepaštena sam linčom i govorom mržnje koji je posljednih dana prisutan u medijima te neprimjerenim izjavama nekih studenata vezano za „neovlašteno snimanje i objavu audio snimka“ u mojim privatnim stambenim prostorijama u vrijeme pauze nakon predavanja, koje to nažalost  nije ni bilo. Dakle,16.12.2020. godine zamoljena sam od strane dekana, a na kraju samog semestra da odrižm nastavu iz datog predmeta na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu, na šta sam pristala.
Na žalost niti jedno predavanje vezano za stručnu tematiku nisam uspjela završiti zbog konstantnih upada i pitanja studenata i matrikulanata oko načina održavanja ispita i očitog nezadovoljstva studenata prolaznošću na ispitu,a koje je trajalo pola sata. Ubrzo nakon toga je uslijedila pauza,koju sam koristila za odmor u vlastitom domu, ali je asistent nastavio snimati i narušavati privatnost mene i ukućana u terminu kada je to nedozvoljeno i kada je narušena moja privatnost i pravo na pauzu.

Iznenađena sam zloupotrebom platformi koje trebaju služiti za prenos znanja, a ne za senzacionizam i satanizaciju članova akademske zajednice. Naglašavam da nikad u svom dosadašnjem radu niti jednim postupkom niti ponašanjem nisam dovela u pitanje poštovanje i kredibilitet studenata, te da sam uvijek do sada imala vrlo korektan odnos sa studentima. Smatram da nisam zaslužila da se na mene kao profesora i kao na ženu obruši i lavina ovakvih neprimjerenih napada i udara na dignitet. Postavljam pitanje privatnosti i lične slobode u prvatnom prostoru domaćinstva a dom je valjda svetinja i prostor gdje svako od nas ima pravo na slobodu i privatnost govora i ponašanja. Ako se pažljivo posluša „neovlašteno nastali i objavljeni audiosnimak“, jer ja dozvolu za snimanje asistentu nisam dala pogotovo ne u vrijeme pauze, može se čuti da se nikom konkretno ne obraćam niti vrijeđam niti prozivam ikog, te da je sve navedeno izvučeno iz konteksta. Implantiraju mi se riječi koje nisam koristila.Ovakve grube klevete i uvrede kojima je narušen i moj lični kredibilitet,kao i moje porodice povlače pitanje odgovornosti onih koji su neovlašteno snimali i objavili upitni snimak, kao i fakulteta koji nije sproveo adekvatnu istragu protiv odgovornih??? Stavljena sam na stup srama bez da me se pitalo za komentar i tražilo izjašnjenje o nemilom događaju od strane fakulteta koji je nadležan.

Takođe, neistina je da je Farmaceutski fakultet u Sarajevu raskinuo samnom ugovor. Ja sam odmah nakon nemilog incidenta zatražila raskid ugovora i dala odkaz. Trebam li naglasiti da mi je
ugovor ponuđen 29.12.2020. na samom kraju semestra a nakon inspekcijskog nalaza za neodržavanja nastave na pomenutom predmetu. Ponavljam da zbog predhodno narušenih odnosa između studenata i profesora te menadžmenta fakulteta dovedena u situaciju da budem kolateralna šteta na istom,zbog čega sam odmah i zatražila raskid ugovora.

Na kraju, ako će ova moja žrtva i udar koji trpim kao žena i kao profesor kao i moja porodica, polučiti rezultate u smislu bolje pravne zaštite predavača na platformama kojima se zadire u ličnu
privatnost i razgovore u privatnim prostorijama stana, onda se nadam da narednih žrtava ovakvih nemilih događaja neće biti. Ako sam nekim komentarom koji je upitan i ne može se dovesti u vezu sa pomenutim studentima Farmaceutskog fakulteta , uvrijedila iste, javno se izvinjavam ovim putem.

Nosim se mišlju da pokrenem sudski postupak koji će dokazati da sam žrtva neovlaštenog
snimanja (kažnjivog po odredbama Krivičnog zakona FBiH), i zloupotrebe snimka od strane nekih
studenata i nažalost uposlenika Univerziteta", napisala je profesorica dr. Edisa Trumić.

(Mirza Malović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.