20.1.2021. 17:14
0
Ozvaničeni radovi na vrtiću 'Lužani', kapacitet 300 djece
Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Suanita Banda, ozvaničili su početak radova rekonstrukcije objekta vrtića „Lužani“ koji se nalazi u ulici Karima Zaimovića 4.

„Ovo je jedan od najvažnijih projekata na Ilidži i izuzetno me raduje što je zvanično započeta rekonstrukcija vrtića „Lužani“. Ovaj objekat godinama je u ovakvom stanju, te je tek obnovljen dio vrtića 2016.godine za oko 340 kvadratnih metara površine objekta i u funkciji je bio samo za dvije grupe djece što je oko 60 mališana. Kompletnom obnovom objekta povećat će se kapacitet vrtića na ukupno 300 djece, te će biti jedan od vrtića sa najvećim kapacitetom u Kantonu Sarajevo. Veoma je bitno unaprijediti kapacitete predškolskih ustanova, te ćemo u narednom periodu započet aktivnosti na kompletnoj rekonstrukciji vrtića i u Hrasnici i u Pejtonu, što će velikim dijelom riješiti probleme sa kojima se susreću roditelji“, istakao je načelnik Muzur.

Prema riječima načelnika Muzura, obnova vrtića „Lužani“ je bitna i sa aspekta sigurnosti građana ove mjesne zajednice s obzirom da je objekat godinama zapušten, te je bio mjesto okupljanja i nedoličnog ponašanja različitih grupa građana.

Ministrica Hota-Muminović podsjetila je opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo za povećanje kapaciteta ustanova za predškolski odgoj.

„Trenutno radimo na objedinjavanju registra svih objekata u Kantonu Sarajevo, koji su u fazi rekonstrukcije, koji čekaju rekonstrukciju i onih koji su u završnoj fazi. Na taj način ćemo imati kompletne podatke i nadam se u pravo vrijeme i po tome postupiti. U Budžetu za 2021. planirano je sufinansiranje boravka djece u predškolskim ustanovama kako bi se omogućilo uključenje što većeg broja djeca, a time i olakšalo roditeljima“, izjavila je ministrica Hota- Muminović.

Predstavnica izvođača radova Unigradnje d.d., Fadila Sadiković naglasila je da će pored uređenja unutrašnjosti i vanjskog izgleda objekta, fokus biti i na uređenju dvorišta. Direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Suanita Banda izrazila je zahvalnost načelniku Muzuru i ministrici Hota Muminović koji su pokazali sluh za rekonstrukciju ovog objekta.

„Ovo će bit jedan od vrtića koji će imati najveći kapacitet u Kantonu Sarajevo. U njemu će se moći upisati oko 250 do 300 djece, te je planirana uspostava tri jasličke grupe, a ostalo će biti djeca od tri do šest godina. Takođe, u ovom objektu bit će napravljena i centralna kuhinja gdje će se spremati svježa hrana za vrtić „Lužani“ ali i za druge naše objekte. Otvaranjem ovog objekta znatno će se smanjiti liste čekanja“, istakla je direktorica Banda.

Dio objekta koji će se rekonstruisati obuhvatit će 10 grupnih soba za sve uzraste djece i glavnu kuhinju. Zajedno sa postojećim dijelom, ukupno će imati 12 grupnih soba, što znači da će biti vrtić sa jednim od najvećih kapaciteta u Kantonu Sarajevo. Projekat rekonstrukcije je vrijedan 1.041.300 KM.


(Patria)

Vrtic
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.