20.1.2021. 20:50
0
Biden 1999. u intervjuu s Enverom Selimović: NATO će reagirati ako Beograd pokuša narušiti Dejton
Bh. novinarka Envera Selimović razgovarala je 1999. godine sa tadašnjim senatorom SAD-a Josephom Bidenom. U duhu tog vremena, Biden je u 30 minuta objasnio američku politiku prema BiH, njegovu privrženost problemima na Balkanu te mogućnostima za budućnost.

Iako je intervju star više od 20 godina, jedna stvar se nije promijenila. Naime, Biden se osvrnuo i na djelovanje Milorada Dodika koji je tada prvi put bio premijer Republike Srpske, optuživši ga da ne radi dovoljno na povratku Bošnjaka i Hrvata u taj bh. entitet.

Hvalio je Dejtonski sporazum, ali je objasnio da se njega moraju držati sve strane, uključujući i Aliju Izetbegovića za kojeg je smatrao da mora biti “odlučniji”, dok je za Harisa Silajdžića rekao da ne može biti objektivan jer su prijatelji.

Podcrtao je i naglasio da srpska strana u BiH nema alternativu u odnosu na budućnost u BiH, jer im (u to vrijeme) Beograd nije bio od pomoći.

"Jedini način da oni uspiju u svojim nakanama jeste da Beograd stane uz njih. Ali Beograd ne može ništa. Ako Beograd i budući lideri to pokušaju promijeniti, reagovat će NATO – kazao je tadašnji senator Biden.

Da je Biden bio čovjek koji je izuzetno upućen u svjetska zbivanja i zbivanja na Balkanu, govori dio intervjua u kojem izražava uvjerenje kako će Slobodan Milošević “izgubiti vlast na proljeće”. Podsjetimo, Milošević zaista jeste izgubio vlast sljedeće godine, ali ne na proljeće nego nekoliko mjeseci kasnije.

Svakako je jasno da nije bio dobar poznavatelj manjka novca te vizije lokalnih vlasti u BiH jer je bio uvjeren da će Sarajevo 2010. godine organizovati nove Olimpijske igre i da je to njegova želja za Sarajevo. 

Biden je tada bio optimista, poredeći pomirenje naroda u BiH pomirenjem Njemačke i Francuske nakon Drugog svjetskog rata.

Kada je u pitanju Dejtonski sporazum, on je kazao da je on “minimalno dobro” jer je omogućio prestanak stradanja nedužnih.

"Prvo morate puzati da biste hodali. Bombardovanje je uvjerilo Srbe i Hrvate da im budućnost nije u Beograd ili Zagrebu, nego u Bosni i Hercegovini – kazao je tada Biden.

Podsjetio je na teškoće na koje je nailazio tokom 1993. godine kada je uvjeravao predsjednika Billa Clintona da zatraži ukidanje embarga na oružje Bosni i Hercegovini i da izvede zračnu vojnu akciju protiv Vojske Republike Srpske.

Biden objašnjava da teškoće nije pravio Clinton koji se složio s njim, neko kompletan američki politički establišment, uključujući i nevoljnu Evropu.

"U Evropi ima mnogo dobrih političara, ali nisu stekli sazrijevanje koje bi omogućilo rješavanje velikih problema bez pomoći Amerike i zato je Amerika evropska sila. Da smo se u potpunosti odmakli od Bosne i Hercegovine i rekli da je to evropska stvar, taj problem ne bi bio riješen – kazao je Biden.

U odbrani pozicije Amerike kao jedine svjetske sile, Biden je stava kako je SAD, barem tada, djelovala mimo svojih klasičnih političkih interesa.

"Izazivam svakoga da navede jednu zemlju koja će svoje vojnike staviti u opasnost a da pri tome nema teritorijalnu, ekonomsku ili političku dobit. Šta smo to mi dobili djelovanjem na Balkanu? Zato su naše potencijalne greške bazirane na dobrim namjerama, a ne na pohlepi ili želji da dominiramo – rekao je Biden.

Kako je kazao, strast prema pravdi je naslijedio od roditelja, i ono što je ključna karakteristika njegovog političkog djelovanja je činjenica da mrzi zloupotrebu moći.

"Nacionalizam koji se pretvara u genocid – to je najveća moguća zloupotreba moći. Zlo koje čovjek može učiniti drugom čovjeku je endemska karakteristika ljudske vrste i ono ne smije biti tolerisano. Takvo zlo može pustiti korijenje samo ako dobri ljudi šute. I ono što je Milošević počeo 1989. godine je bio jasan znak ponavljanja šablona mržnje – rekao je Biden.

(Patria, Hayat)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.