17.2.2021. 12:46
0
Proglašena epizoda “Pripravnost” u Kantonu Sarajevo
Na osnovu izmjerenih koncentracija zagađujućih materija u zraku i vremenske prognoze, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor zaključilo je danas da su ispunjeni uslovi za proglašenje epizode "Pripravnost" za područje Kantona Sarajevo, prema Planu interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu.
Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo tokom prethodnog dana na automatskim stanicama Otoka, Ilidža i Ilijaš zabilježena su prekoračenja granične vrijednosti za PM10 (50µg/m3). Ostali praćeni polutanti nisu bilježili prekoračenja dnevnih niti satnih graničnih vrijednosti.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u večernjim satima se očekuju padavine.

Međutim, u naredna tri dana vrijeme će biti stabilno, bez padavina sa veoma slabim vjetrom. Također, postoje uvjeti za pojavu temperaturne inverzije u jutarnjim i večernjim satima.

U epizodi “Pripravnost”, poduzimaju se sljedeće mjere: u zoni A, u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža, ispod 700 metara nadmorske visine zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a; u svim zonama intenziviranje čišćenja i pranja cesta sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom; pojačavanje inspekcijskog nadzora nad gradilištima; smanjenje temperature za minimalno dva stepena Celzijusa na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti.

Mjere uključuju i: maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prevoza koji ne zagađuju okoliš; pozivanje pravnih lica da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica.

Rizične grupe stanovništva upozorene su na smanjenje kretanja, stanovništvo da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka, ustanove školskog i predškolskog odgoja i obrazovanja da djeca ne borave na otvorenom prostoru van zgrade za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi tjelesnog odgoja ne odvijaju u dvorištu škole, upozoreno je i da je zabranjeno spaljivanje otpada i drugog nevegetacijskog materijala na otvorenom prostoru, pojačan je inspekcijski i drugi nadzor nad primjenom svih mjera, te upozoreno da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima.

U slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja treba prijaviti na eko-telefon 033/660-000 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.