4.3.2021. 13:19
0
Krađe (ne)će biti na osvjetljavanju Sarajeva vrijednom više od 20 miliona KM
Projekat učinkovite javne rasvjete u Kantonu Sarajevo težak preko 25 miliona maraka godinama je zavijen u mraku tajni o lobiranju za odabir partnera koji bi dobio ovaj unosni posao. Dolazak nove vlade oživio je aktivnosti prekinute 2018. godine kada je poništen javni poziv za privatno-javno partnerstvo na koji je bilo puno prigovora.

Između ostalog tadašnjoj Vladi KS zamjeralo se da je utvrđenim kriterijima eliminirala sve domaće ponuđače. Među onima koji su prigovarali bio je i današnji premijer Edin Forto. S njegovim povratkom na poziciju premijera priča o led rasvjeti je ponovo oživila. Aktivno na pripremi realizacije ovog projekta rade ministri privrede i komunalne privrede. Pred njima je ozbiljan i odgovoran zadatak, jer se već javno šapuće, kako bi nova vlada mogla krenuti starim stazama koje bi zaslužnim za izbor podobnog izvođača pripao solidan procenat koji u konkretnom slučaju iznosi oko 2 miliona maraka.

- O tome nema govora. Sve što budemo radili biće javno i transparentno. Biće javni poziv za sve koji žele učestvovati, a ja lično sam spreman uraditi sve da preferiramo domaće proizvođače, rekao nam je ministar komunalne privrede Enver Hadžiahmetović.

Prema informacijama Patrije za ovaj posao odavno je zainteresovana firma Petrol, koja je već javno ponudila partnerstvo općini Zavidovići. Posao u Sarajevu je ipak mega projekat. Prvobitno je procijenjen na 28 miliona maraka, a zastupnik u Skupštini KS Zvonko Marić smatra kako javna rasvjeta u glavnom gradu jeste neuralgična tačka, nad kojom mora postojati nadzor, jer su kako kaže mnogi imali tendenciju da u izboru ponuđača preferiraju svoje simpatizere.

- Očigledno da je eventualna lična dobit od tog projekta veoma primamljiva, pa evo već godinama ne može da zaživi iako bi donio značajne uštede utroška električne energije. Možda je i bolje da građani žive u neznanju i mraku, jer ako nova vlast ne bude promijenila pristup ovom projektu moglo bi biti puno posla za istražne organe, smatra Marić.

Ministar privrede KS Adnan Delić smatra da je još prerano govoriti o konkretnim stvarima. Ipak potvrdio je da se intenzivno radi na korekcijama ranijeg projekta koji je prema njegovom mišljenju obustavljen iz neobjašnjivih razloga.

- To je jedan od najboljih projekata u KS i mi ćemo sve učiniti da ga realizujemo. U međuvremenu se dosta toga promijenilo na tržištu, a naše opredjeljenje je da ga nadogradimo kako bi dobili kvalitetan smart city koji nadogradnjom kamera i sigurnih tehnologija treba povećati i sigurnost građana, ali i saobraćaja, rekao nam je Delić.

Za Patriju tvrdi kako još nije bilo nikakvih konatakata sa bilo kim od potencijalnih privatnih partnera. Za njega je kako tvrdi važno da u KS konačno zaživi model javno-privatnog partnerstva kroz koje bi benefite osjetili svi građani.

- Ja zaista ne znam koliko se ponuđača prvi put javilo za ovaj projekat. Priče o ponovnom lobiranju su špekulacije, kolega Hadžiahmetović i ja aktivno radimo na ovome sa UNDP-om i uradit ćemo sve da cijeli proces bude potpuno transparentan, rekao nam je Delić.

Ministar Hadžiahmetović tvrdi da nema nikakvu ponudu od Petrola, a nema informaciju da li je ova firma ranije bila zainteresovana.

- Iza ovoga ne može i ne smije stajati politika pojedinaca, niti njihova dobit. Biće sve kako treba, ili ja u tome neću učestvovati. Moj cilj je da ispitamo tržište kako bi onemogućili bilo kojem privatnom partneru za ekstra zaradu formiranjem nerealnih cijena, rekao je Hadžiahmetović.

Oba ministra tvrde kako će ovog puta projekat, iako nadograđen, biti značajno jeftiniji od ranije predviđenih 28 miliona maraka. Njihove procjene da bi sve moglo koštati između 5 i 8 miliona jeftinije, što je i logično, jer su u međuvremenu općine postavljale led rasvjetu. Cijeli projekat kanton bi trebao isfinansirati od ušteda u utrošku električne energije. Procjene su pokazale da bi trošak mogao biti manji za 67 posto od sadašnjeg. Ranijim projektom procjena ušteda je bila 54 posto, što je na godišnjem nivou oko 2, 6 miliona maraka. Javno privatno partnerstvo predviđeno je na period od 10 godina.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.