6.3.2021. 19:25
0
Direktor UKC RS traži pomoć, Stanivuković ga podsjetio na garažu od 35 miliona
Uz primjedbe na račun komunalne policije, većina je i zaključkom tražila od gradonačelnika da dostavlja pisane informacije sa konkretnim mjerama i preporukama za suzbijanje širenja korona virusa.
Stoodstotno povećanje broja zaraženih u Banjaluci u prethodnoj sedmici, te opterećenost zdravstvenog sektora bili su povod za vanrednu sjednicu skupštine Grada, piše N1..

Zaključci koje je sinoć donijela većina okupljena oko SNSD-a direktno su usmjereni ka gradonačelniku Drašku Stanivukoviću, a on ih smatra pritiskom. Jesu li u fokusu preventivne mjere ili pak politički obračuni?

Subota u Gospodskoj, užurbana. Maske nosi manjina na ulici. Na autobuskom stajalištu slična slika, gužva.

Zagužvalo i u gradskoj skupštini. Većina zaključcima traži da ih gradonačelnik sedmično izvještava o kontrolama, da kao Šef štaba za vanredne situacije donese preventivne mjere za zdravlje ljudi, ali i ekonomiju.

“Danas kao skupština treba da djelujemo korektivno prema novom Štabu grada Banjaluka koji vjerovatno zbog nesnalaženja u prethodnom periodu nije imao ozbiljnih koraka kada je u pitanju ponašanje i snalaženje u ovoj epidemiološkoj situaciji”, poručuje Mladen ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Uz primjedbe na račun komunalne policije, većina je i zaključkom tražila od gradonačelnika da dostavlja pisane informacije sa konkretnim mjerama i preporukama za suzbijanje širenja korona virusa

“Nije ovo atak ni na koga ovdje. Jednostavno nemoj da nas zadesi Niš, takva neka druga priča. Ali, ako treba zatvoriti, treba zatvoriti sve na 7 dana. Ali, treba pokušati da ne zatvorimo. Tvornica Obuće Bema, juče je jedan kupac otkazao 20% proizvodnje, jedan 50%. Sav je zapad zatvoren, sva je sandala ostala u prodavnicama, ne rade prodavnice”, ističe Marinko Umičević, odbornik (SNSD).

Za Stanivukovića je vanredna sjednica bila pokušaj političkog pritiska i obračuna.

“Ja ovdje ne vidim dobronamjernost, a nimalo nisam glup. Znam šta je predstava, okriviti Stanivukovića, kriv je zbog epidemiološke situacije, eto ga ne snalazi se… A je li Boga ti? Što ne dolazite gdine Iliću na sjednicu Štaba”, pita gradonačelnik Banjaluke.

Zašto ne dolaze na gradske sjednice upitani su i drugi, poput direktora Instituta za javno zdravlje. Branislav Zeljković ponovio je apele…

“Svi ste vi svjedoci da sam virus ne poznaje niti pol, niti rasu, niti vjeru, ni granice. Imamo ogroman broj prelijevanja slučajeva iz Federacije u RS u određenim zajednicama”.

Iskazane su i druge sumnje, pitanja:

“Da li je iko vršio epidemiološki nadzor, npr, na planini Jahorini u posljednja dva mjesaca? Volio bih da nam kažu nadležni organi, koliko ima krivičnih prijava koje su podnijeli policija i inspekcija, zbog nepoštovanja epidemioloških mjera, pa da vidimo otkud problemi širenja zaraze”, kaže Milko Grmuša, odbornik PDP.

Od Grada Banjaluke nisu zatražene samo mjere, već i novac.

“Da se donose odluka da Grad Banjaluka i budžet izvrši finansijsku pomoć UKC radi kupovine novih testova, novih llijekova i kupovine jednog pokretnog CT”, navodi Vlado Đajić, direktor UKC RS (SNSD).

“Na kraju ste došli da prosjačite od Banjaluke. Čovjek koji daje 35 miliona maraka za garaže, traži 100.000 KM pomoći od Banjaluke. To je strašno. 35 mil KM garaža podzemna. Pa, recite Iliću, odustanite od garaže gospodine, nabavite aparate! E, onda će i Banjaluka pomoć”, kategoričan je Stanivuković.

Zbog optužbi da gradonačelnik i njegov tim ne nose maske, uzvraća se optužbama na račun vrha RS. Sankcija mora biti ista za sve.

“Ako postoje pravila, najviše trebaju da odgovaraju najviši funkcioneri, nebitno iz koje partije, ako prekrše pravila. To se nije dešavalo, nisu snosili sankcije za to. Ako se tako ponaša neko ko vodi čitav sistem države, onda ne možete očekivati ni od naroda da poštuje ta praviila”, zaključuje Aleksandar Petković, odbornik SDS.

A preslikava li narod ponašanje političara u korona krizi…

Više od 44.000 oboljelih i 2.800 preminulih od korona virusa u RS, uz priznanje da ovih dana imamo eksponencijalni rast zaraženih, dodatni su alarm za uzbunu. No, koga to zapravo brine. Političari se, očito pripremaju za međusobne obračune, građani, sudeći prema gužvama, pripremaju se za proslavu 8. marta.


(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.